Η ΕΕ ενέκρινε την εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft

Όπως αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Ένωση άναψε το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Activision Blizzard από τη Microsoft έναντι $68.7 δισ., καθώς σε αντίθεση με τη βρετανική CMA έλαβε υπόψιν της τις γενναίες κινήσεις της Microsoft σε ό,τι αφορά το cloud gaming..

Η ΕΕ έκρινε πως η Microsoft δεν έχει καμία πρόθεση να αρνηθεί τη διανομή των παιχνιδιών της Activision Blizzard στις πλατφόρμες της Sony και μάλιστα θεωρεί πως ακόμα και στο ενδεχόμενο απόσυρσης των παιχνιδιών από το PlayStation δεν θα προκληθεί σοβαρή ζημιά στον ανταγωνισμό στην αγορά των παιχνιδοκονσολών! Παρόλα αυτά, παραδέχεται πως έχει κάποιους ενδοιασμούς σχετικά με τις υπηρεσίες cloud gaming, οι οποίοι ωστόσο δεν κρίθηκαν ικανοί για να χαλάσει το deal.

Κρίσιμο ρόλο για να εγκριθεί η εξαγορά έπαιξαν οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Microsoft για δεκαετείς συμφωνίες με διάφορους ανταγωνιστές της, όπως οι Nintendo, Nvidia και άλλες cloud gaming υπηρεσίες. Σε αυτές τις συμφωνίες συμπεριλαμβάνεται το προνόμιο για τους κατοίκους των χωρών της ΕΕ που θα μπορούν να streamάρουν όλα τα υπάρχοντα και μελλοντικά παιχνίδια της Activision Blizzard σε οποιαδήποτε υπηρεσία επιθυμούν.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith, η απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη διανομή των παιχνιδιών σε ανταγωνιστικές cloud gaming υπηρεσίες θα τεθεί σε ισχύ παγκοσμίως και όχι μόνο στις χώρες της ΕΕ. Η συγκεκριμένη κίνηση από πλευράς Microsoft έρχεται να λειτουργήσει ως ένας ακόμα μοχλός πίεσης για να ανατραπεί η απόφαση της CMA, αλλά και για την επικείμενη πολύ σημαντική απόφαση της FTC στις ΗΠΑ που πιθανότατα θα κρίνει οριστικά την έκβαση του deal.

Μέχρι στιγμής έχουν δώσει την έγκριση τους οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές σε ΕΕ, Βραζιλία, Χιλή, Σερβία, Ιαπωνία, Νότια Αφρική και Σαουδική Αραβία. Σε στάδιο εξέτασης του φακέλου βρίσκονται οι Νότια Κορέα, Κίνα, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία και ΗΠΑ, ενώ εκκρεμεί η έφεση κατά της απόφασης της CMA (Ηνωμένο Βασίλειο).

Loading