Σημαντικά οφέλη στις επιχειρήσεις φέρνει η χρήση τεχνολογιών IoT

 

internet-of-things-evolution-in-action

[Δ.Τ.]

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2ο Συνέδριο «Internet of Things: Evolution in Action» της εφημερίδας Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Οι συμμετοχές στο συνέδριο ξεπέρασαν τις προβλέψεις, παρά την αρνητική συγκυρία που δημιούργησε η γενική απεργία, αποδεικνύοντας ότι η τάση του Internet of Things είναι ήδη παρούσα και σύντομα αναμένεται να αλλάξει σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητα των επιχειρήσεων, αλλά και του πολίτη.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, Γιάννης Περλεπές, ο οποίος ανέφερε ότι το φετινό συνέδριο καλείται να σκιαγραφήσει τις σημερινές απαιτήσεις για τις εφαρμογές IoT, το ρόλο και τη σημασία της διαχείρισης των Big Data, στο ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα της ασφάλειας των δεδομένων, καθώς και στην προστιθέμενη αξία των εφαρμογών IoT για την επιχείρηση και τον καταναλωτή. Ο Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ έκλεισε την ομιλία του ευχαριστώντας τους χορηγούς και τους υποστηρικτές του συνεδρίου, μεταξύ των οποίων είναι οι εταιρίες Cosmote – Gold Sponsor, Cisco – Gold Sponsor, Vodafone – Silver Sponsor, Singular Logic-SenseOne – Silver Sponsor, HUAWEI – Silver Sponsor, Bosch – Supporter, Siemens Healthineers – Corporate Participation.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η Βάλια Καϊμάκη, Ειδική Σύμβουλος στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, η οποία τόνισε την απόφαση της κυβέρνησης να στρέψει πιο αποφασιστικά την προσοχή της Πολιτείας στην τεχνολογία με την ίδρυση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, ενώ σημείωσε ότι η χώρα έχει καθυστερήσει σημαντικά στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών, καθώς είναι 26η ανάμεσα σε 28 χώρες της ΕΕ στην ψηφιακή οικονομία για το 2016, ενώ υστερεί σημαντικά και στη συνδεσιμότητα μεταξύ ανθρώπων και κεφαλαίου στις νέες τεχνολογίες.

Κάπως καλύτερη είναι, όπως είπε, η εικόνα στο e-government όπου η χώρα μας είναι στο μέσο όρο της ΕΕ. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη βελτίωσης της πρόσβασης σε υπηρεσίες και της αξιοποίησης της ψηφιακής διακυβέρνησης, ενώ αναφέρθηκε στο εθνικό σχέδιο ευρυζωνικής πρόσβασης επόμενης γενιάς, το οποίο αφορά έργα άνω των 400 εκατ. ευρώ σε ευρυζωνικές υποδομές. Σημείωσε ακόμα τη σημασία της προστασίας δεδομένων, κάνοντας αναφορά και στις πρόσφατες αποκαλύψεις Snowden, ενώ μίλησε και για τη συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ στην ανταλλαγή δεδομένων. Μίλησε τέλος για το νέο ευρωπαϊκό κανονισμό προστασίας δεδομένων που θα αρχίσει να ισχύει από το Μάιο του 2018 και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα στη «λήθη» και τη φορητότητα δεδομένων.

Τις εναρκτήριες ομιλίες ολοκλήρωσε η Α’ Εκτελεστική Αντιπρόεδρος του ΣΕΠΕ, Γιώτα Παπαρίδου, η οποία, μεταξύ άλλων, σημείωσε ως σημαντικό βήμα την ίδρυση Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και χαρακτήρισε ως απαραίτητη τη διακομματική συνεννόηση. Χαρακτήρισε την τεχνολογία ως στρατηγικό άξονα ανάπτυξης, και τόνισε ότι για το 2016 η Ελλάδα καταγράφεται ως τελευταία ανάμεσα στις 28 χώρες της ΕΕ στην ψηφιακή ετοιμότητα.

Ακολούθησε η πρώτη ενότητα του συνεδρίου, με τίτλο “Enterprise monetization strategies & Consumer experiences”, όπου αναλύθηκαν οι δυνατότητες και εφαρμογές του Internet of Things για τον επιχειρηματικό κλάδο, οι αλλαγές που ήδη συντελούνται, τα προβλήματα που προκύπτουν καθώς και οι πιθανές λύσεις, όπως επίσης και οι πρακτικές βέλτιστης διαχείρισης των επιχειρησιακών πόρων μέσω του Internet of Things.

Τον κύκλο των ομιλητών της συγκεκριμένης ενότητας ξεκίνησε ο Δρ. Κωνσταντίνος Ελευθεριάνος, Business Development Manager από τη διεύθυνση Marketing Εταιρικών και Επιχειρησιακών Πελατών του ΟΤΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στο πιλοτικό Smart City στη Χαλκίδα. Ειδικότερα, επισήμανε ότι η λύση που αναπτύχθηκε στη Χαλκίδα αφορά στην «έξυπνη στάθμευση» και στον «έξυπνο φωτισμό» της πόλης, και σημείωσε τα οφέλη σε ενέργεια και ανθρωποώρες που έχουν εξοικονομηθεί χάρη σε αυτές τις λύσεις.

Το λόγο στη συνέχεια έλαβε ο Νίκος Μουρτζίνος, Business Development Director της Cisco Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ασφάλειας, τονίζοντας ότι αυτή γίνεται όλο και πιο περίπλοκη όσο πολλαπλασιάζεται ο αριθμός και το είδος των εφαρμογών και προϊόντων IoT. Σημείωσε ακόμα ότι είναι ανάγκη οι επιχειρήσεις να εκσυγχρονίσουν τη λογική της ψηφιακής ασφάλειάς τους, υιοθετώντας λογικές όπως αυτή του data reputation και του big data analytics, ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι η Cisco παρέχει ολοκληρωμένες και αξιόπιστες λύσεις για όλα τα παραπάνω.

Ακολούθησε η ομιλία του Κώστα Θεοδωρόπουλου, Διευθύνοντα Συμβούλου της Zelitron και Διευθυντή Ανάπτυξης Προϊόντων και Kαινοτομίας της Vodafone Ελλάδας, ο οποίος αναφέρθηκε στους τρόπους που οι τεχνολογίες IoT μπορούν να μεταμορφώσουν μια επιχείρηση. Ανέφερε ότι η Vodafone ασχολείται εδώ και 10 χρόνια με τις τεχνολογίες IoT ώστε να είναι σε θέση σήμερα να προσφέρει στις επιχειρήσεις μια ιδιαίτερα ευρεία γκάμα λύσεων επάνω σε τεχνολογίες Internet of Things. Σημείωσε επίσης ότι η υιοθέτηση μιας ή περισσότερων εφαρμογών IoT δε διαφοροποιεί από μόνη της ανταγωνιστικά μια επιχείρηση, εάν οι εφαρμογές αυτές δεν ενσωματωθούν σε όσο γίνεται περισσότερα στάδια της λειτουργίας μιας επιχείρησης.

Τον πρώτο κύκλο της 1ης ενότητας έκλεισε ο Karsten Königstein, Managing Director, Smartly Solutions, former responsible for Sales and Business Development, Bosch Software Innovations for all solutions from Connected Vehicle, Connected Energy, Smart Manufacturing and Smart Home, ο οποίος μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο βιομηχανικό IoT, σημειώνοντας ότι μέσα στα επόμενα χρόνια οι εταιρείες θα δαπανήσουν παγκοσμίως περί τα 7 τρισ. ευρώ σε δαπάνες επάνω σε έργα και εφαρμογές του συγκεκριμένου κλάδου.

Κατά τη διάρκεια του πάνελ της πρώτης ενότητας του συνεδρίου, ο Στέλιος Γκούσκος, Συνιδρυτής και Διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης της Terracom Πληροφορική, αναφέρθηκε στην εφαρμογή QR-Patrol, που αποτελεί εφαρμογή τεχνολογιών IoT στο τομέα της φυσικής ασφάλειας. Σημείωσε ότι η εφαρμογή προσφέρει παρακολούθηση της θέσης των εργαζόμενων σε πραγματικό χρόνο, κάτι που, όπως είπε, έχει να κάνει τόσο με την εξακρίβωση της αρτιότητας της εργασίας τους, όσο και της ασφάλειάς τους, και ανέλυσε τις IoT τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται. Ακολούθησε ο Γιώργος Δημητριάδης, Διευθυντής Επιχειρηματικής Μονάδας Πληροφοριακών Συστημάτων & Τηλεπικοινωνιών στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, που αναφέρθηκε στην εφαρμογή της ανίχνευσης κίνησης ατόμων σε εσωτερικούς χώρους, κάτι που, όπως είπε, έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στους χώρου του αεροδρομίου της Αθήνας, και με τη βοήθειά της το αεροδρόμιο έχει τη δυνατότητα να αναλύει την κίνηση αυτή και να μπορεί να προλαμβάνει τυχόν προβλήματα που δημιουργούν συνωστισμό κόσμου.

Από την πλευρά του ο Άγγελος Μπλέτσας, Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, σημείωσε τις πρωτοβουλίες της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης για την βελτίωση των τεχνολογιών που έχουν να κάνουν με την αύξηση της εμβέλειας των συσκευών, τη βελτίωση της αυτονομίας μέσω της μείωσης κατανάλωσης ενέργειας, και τη συρρίκνωση του κόστους.

Στο ίδιο πάνελ η Νινέτα Πολέμη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, αναφέρθηκε στις μελέτες που αφορούν στην καταγραφή των αναγκών μιας πόλης και του λιμανιού της, και αναφέρθηκε στις ανάγκες που καταδεικνύουν αυτές οι μελέτες, που είναι η ασφάλεια, η ανθεκτικότητα των σχετικών προϊόντων και αισθητήρων κ.α. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της αναφέρθηκε στην ανάγκη «ισορροπίας» μεταξύ των εφαρμογών IoT της πόλη και στο λιμάνι, και σημείωσε ότι στην κατεύθυνση αυτή προβλέπονται μέχρι το 2020 ιδιαίτερα σημαντικές συνέργειες μεταξύ των IoT εφαρμογών λιμανιών και πόλεων. Επίσης η κα Πολέμη αναφέρθηκε στο έργο HORIZON2020 MITIGATE, στο οποίο η Singularlogic μετέχει ως κύριος integrator σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Το MITIGATE αφορά στην κυβερνοασφάλεια, παρέχοντας στο λιμάνι δυνατότητες μοντελοποίησης, απεικόνισης και πρόβλεψης κυβερνο-απειλών που σχετίζονται με ολόκληρη την εφοδιαστική του αλυσίδα. Η συσχέτιση του έργου με το IoT εδράζεται στην δυνατότητα του συστήματος MITIGATE να προβλέψει, ανιχνεύσει και να αντιμετωπίσει κυβερνοαπειλές, φυσικές, περιβαλλοντολογικές και απειλές κλιματικής αλλαγής με τρόπο συνεργατικό εμπλέκοντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Το πρώτο πάνελ του συνεδρίου ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Γιάννη Σολδάτου, Associate Professor, Athens Information Technology, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο των τεχνολογιών IoT επάνω στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση (Industrie 4.0). Σημείωσε ότι ο αυτοματισμός καθιστά πλέον δευτερεύοντα παράγοντα τη μείωση του κόστους μέσω της μεταφοράς της παραγωγής σε χώρες με χαμηλό εργατικό κόστος, ενώ τόνισε ότι η πιο σημαντική επανάσταση που φέρνουν οι τεχνολογίες IoT είναι η δυνατότητα επεξεργασίας σε πραγματικό χρόνο πολύ μεγάλου όγκου δεδομένων.

Το δεύτερο μέρος της 1ης ενότητας άνοιξε με την ομιλία του Francisco Maroto, CEO & Founder, OIES Consulting, ο οποίος σημείωσε ότι οι τεχνολογίες Internet of Things μπορούν να προσφέρουν μια καλύτερη ζωή στους πολίτες. Επισήμανε ότι σήμερα υπάρχουν σε εφαρμογή έργα IoT, αλλά οι περισσότερες εφαρμογές είναι κυρίως σε πιλοτικό επίπεδο και όχι σε ευρεία κλίμακα γιατί δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι για αυτό. Σε ότι αφορά στο μέλλον του Internet of Things, ανέφερε ότι ορισμένοι μεγάλοι πάροχοι θα πάνε από το προϊόν στην πλατφόρμα – υπηρεσία, ενώ σημείωσε ότι η πραγματική επανάσταση του Internet of Things θα γίνει όταν αντιμετωπίσουμε το ΙοΤ όπως αντιμετωπίζουμε το «απλό» διαδίκτυο.

Ακολούθησε ο Hans Mulders, Digitization Architect της PA Consulting Group, ο οποίος τόνισε ότι οι τεχνολογίες Internet of Things συνιστούν μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα προκειμένου να πετύχει ένα μεγάλο τεχνολογικό άλμα που όχι μόνο θα ελαχιστοποιήσει το «ψηφιακό χάσμα» της με τις περισσότερες χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης, αλλά σε πολλές περιπτώσεις θα τη φέρει και στην πρωτοπορία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναφέρθηκε ακόμα και στα βήματα που θα πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν το IoT μοντέλο που ταιριάζει σε αυτές καθώς.

Ακολούθησε πάνελ κατά τη διάρκεια του οποίου ο Άγγελος Αμδίτης, Διευθυντής Έρευνας στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ), Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ανέφερε ότι οι επενδύσεις που αναμένονται επάνω στις τεχνολογίες IoT αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4,5 τρισ. δολάρια το 2020, ιδιαίτερα σε τομείς όπως οι «έξυπνες μεταφορές», η υγεία και οι «έξυπνες πόλεις». Πρόσθεσε ακόμα αυτό που φαίνεται πως έρχεται είναι ενοποίηση των πλατφορμών και η ενοποιημένη διακυβέρνηση, τόνισε ωστόσο πως όλα τα παραπάνω κάνουν ακόμα πιο επιτακτικό το θέμα της «κυβερνοασφάλειας» και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Στη συνέχεια ο Karsten Königstein, Managing Director της Smartly Solutions, μίλησε για το «καταναλωτικό» IoT σημειώνοντας πάλι ότι εμπεριέχει ίσως τις σημαντικότερες προκλήσεις, σημείωσε ωστόσο το πολύ μεγάλο θέμα της ασφάλειας, στη «διάρρηξη» της οποίας, όπως είπε, συντελεί και ο ίδιος ο χρήστης με τη χρήση που κάνει στα social media. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «ότι ανεβαίνει στα social media μένει για πάντα εκεί, δια βίου» και για το λόγο αυτό υπογράμμισε ότι οι χρήστες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τα δεδομένα που «ανεβάζουν» στα social media, αλλά και τον εν γένει χειρισμό τους.

Ο Δημήτρης Λεονάρδος, Διευθύνον Σύμβουλος της Wubby, σημείωσε ότι οι IoT τεχνολογίες δημιουργούν και νέα ζητήματα που προηγουμένως δεν υπήρχαν, όπως το ζήτημα της συμβατότητας των διάφορων εφαρμογών σε βάθος χρόνου με τις συσκευές, αλλά και το θέμα των συνεχών updates που απαιτούνται στις εφαρμογές, κάτι που, όπως είπε, οι τελικοί χρήστες θεωρούν ότι θα έχουν «συνέχεια» από τις εταιρείες, κάτι που, όπως τόνισε, για τις εταιρείες αυτί δεν είναι κάτι δεδομένο.

Το πάνελ ολοκληρώθηκε με τον ομιλία του Σέργιου Σούρσου, Master R&D Engineer της Intracom SA Telecom Solutions, και Coordinator of H2020 project symbIoTe, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα της δυσλειτουργικότητας που προκύπτει από το πλήθος των IoT εφαρμογών που έχουν προκύψει και που καλείται ο τελικός χρήστης να χρησιμοποιήσει, καθώς επίσης και στο θέμα της υποστήριξης των εφαρμογών από τους δημιουργούς τους, κάτι που, όπως είπε, ο χρήστης μπορεί να θεωρεί ως «δεδομένο», αλλά μόνο δεδομένο δεν είναι.

Η δεύτερη ενότητα του συνεδρίου, είχε θέμα «Infrastructure & data at scale» και ασχολήθηκε με το επίπεδο των υποδομών, τα αναγκαία τεχνολογικά συστατικά σε software και hardware για την υλοποίηση λύσεων IoT, καθώς και το βαθμό ασφάλειας για τα δεδομένα μιας επιχείρησης, ειδικά όταν αυτά έχουν μεγάλο όγκο.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ενότητας ο κύριος Κώστας Δαβαράκης, IoT Expert της SingularLogic, αναφέρθηκε, στη πορεία του IoT οικοσυστήματος στην Ελλάδα και στην εμπειρία σε σχέση με την Ευρώπη. Μίλησε ακόμα για τις εφαρμογές της Singular Logic, αλλά και της θυγατρικής της SenseOne, σε κτίρια, στον τομέα της ενέργειας, και σε εφαρμογές. Ανέλυσε ακόμα την προοπτική που φέρνουν οι IoT τεχνολογίες στα cloud δίκτυα, στις πλατφόρμες analytics και στο λογισμικό για παρόχους υπηρεσιών, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι για την Ελλάδα το «ποτήρι του IoT» είναι μισογεμάτο, «και ήδη έχουμε αρχίσει να πίνουμε από αυτό».

Στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος Σκοπελίτης, Senior Wireless Solution Sales Manager, Huawei Greece & Cyprus, αναφέρθηκε στο όραμα της Huawei για έναν «connected world» μέχρι το 2020, και σημείωσε ότι η εταιρεία παρέχει πλήθος προϊόντων προς αυτή την κατεύθυνση, όπως μια μεγάλη σειρά από σένσορες κάθε είδους, καθώς και το IoT OS που ενσωματώνεται μέσα στο ίδιο το chipset, ώστε η ανάπτυξη προϊόντων να είναι ακόμα πιο εύκολη και απλή. Πρόσθεσε ότι ο καθένας μας χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά του πολύ περισσότερους σένσορες από όσους νομίζει, καθώς, για παράδειγμα, ένα smartphone διαθέτει τουλάχιστον 20 σένσορες, ενώ ένα ασανσέρ διαθέτει περίπου 700 σένσορες. Σημείωσε ακόμα ότι η εταιρεία θέλει να παρέχει τον «αυτοκινητόδρομο» ώστε να επιτευχθεί η διαλειτουργικότητα συσκευών και εφαρμογών, και υπογράμμισε ότι η δημιουργία αυτού του ενιαίου μεγάλου κοινού «διαύλου» είναι ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα για την πραγματική ώθηση των προϊόντων και υπηρεσιών Internet of Things.

Το συνέδριο έκλεισε η ενότητα για το ρόλο των startups στο μετασχηματισμό μέσω των IoT τεχνολογιών, καθώς επίσης και των δυνατοτήτων και πρακτικών χρηματοδότησής τους, αλλά και της δραστηριοποίησής τους σε νέες αγορές του εξωτερικού.

Loading