Ο πρώην CEO της Google φέρεται να ετοιμάζει επιθετικά drones με AI

Η Google προσέλαβε τον Eric Schmidt ως CEO το 2001 για να είναι ο "ενήλικας" στην αίθουσα, καθώς οι ιδρυτές Sergey Brin και Larry Page ανέπτυσαν τα προϊόντα της εταιρείας για να φτάσουν να κυριαρχήσουν στην αγορά. Ο Schmidt αποχώρησε από τη θέση του CEO αρκετά χρόνια αργότερα και κατά πολλά δισεκατομμύρια δολάρια πλουσιότερος. Μια νέα αναφορά υποστηρίζει ότι θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα της Google για να χρηματοδοτήσει μια startup που θα κατασκευάζει μη επανδρωμένα επιθετικά αεροσκάφη με Τεχνητή Νοημοσύνη.

Η ύπαρξη του νέου στρατιωτικού project drone του Schmidt αποκαλύφθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά μετά την αρχική αναφορά έχουν προκύψει περισσότερες λεπτομέρειες. Τώρα γνωρίζουμε ότι η startup, η οποία ήταν συγκαλυμμένη από μια σειρά εταιρειών περιορισμένης ευθύνης, ήταν γνωστή ως Swift Beat Holdings, που και αυτή ήταν θυγατρική της Volya Robotics OÜ. Ο Schmidt είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης αυτής της εταιρείας. Η Swift Beat έχει έκτοτε μετονομαστεί σε White Stork, μια παραπομπή στο εθνικό πτηνό της Ουκρανίας, όπου ο Schmidt έχει συναντηθεί με στρατιωτικούς ηγέτες αρκετές φορές από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην χώρα στις αρχές του 2022.

Η τελευταία αναφορά του Forbes υποστηρίζει ότι η White Stork στοχεύει στη δημιουργία επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιούν Τεχνητή Νοημοσύνη για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση στόχων. Η συμπερίληψη της AI σε ένα επιθετικό drone θα προκαλέσει αναμφίβολα εκνευρισμό στους πολίτες. Ο Schmidt φέρεται να θέλει να καταστήσει αυτά τα drones απλά και οικονομικά, ώστε να μπορούν να παράγονται μαζικά και να διανέμονται γρήγορα στους στρατούς. Τα drones φέρεται να είναι ικανά να λειτουργούν ανεξάρτητα εκεί όπου η επικοινωνία και το GPS έχουν μπλοκαριστεί, χρησιμοποιώντας σύστημα AI vision για τον εντοπισμό των στόχων.

Τα περισσότερα βαριά ονόματα της Τεχνολογίας ανησυχούν ανοιχτά για την ανάπτυξη όπλων με Τεχνητή Νοημοσύνη. Άλλωστε, ένα ρομπότ που μπορεί να πάρει μια θανατηφόρα απόφαση θα μπορούσε πάντα να κάνει λάθος επιλογή. Ο Schmidt, από την άλλη πλευρά, είναι αισιόδοξος για την προοπτική της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης για να φέρει την επανάσταση στη στρατιωτική τεχνολογία.

Ο Schmidt έχει επίσης υποστηρίξει δημοσίως τις ενέργειες για τη χρήση drones στη μάχη. Από την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, ο Schmidt έχει δημοσιεύσει αρκετές θέσεις που προωθούν την τεχνολογία των drones. Σε άρθρο του στην Wall Street Journal του 2022, ο Schmidt χαρακτήρισε τα "drones καμικάζι" ως το σημαντικότερο εργαλείο στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας, καθώς μάχεται ενάντια στην αριθμητική υπεροχή της Ρωσίας. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει αποκαλύψει τα σχέδια του με επίσημη δήλωση και αρνείται να σχολιάσει τα δημοσιεύματα.

[via]

Loading