PlayStation Portal Review: Ναι μεν, αλλά...

Για αρκετά χρόνια οι gamers περίμεναν από τη Sony να κυκλοφορήσει μια φορητή παιχνιδοκονσόλα που θα τους πρόσφερε τη δυνατότητα να παίζουν παιχνίδια του PlayStation χωρίς να παραμένουν δέσμιοι του σαλονιού ή του γραφείου τους. Άλλωστε, η εταιρεία είχε σημειώσει τεράστια επιτυχία με το PSP και είχε προλάβει να τα πάει περίφημα με το PS Vita πριν ζήσουμε την εκτόξευση του mobile gaming στα μέσα της περασμένης δεκαετίας.

Από το 2019, όταν και σταμάτησε η παραγωγή του PS Vita και παράλληλα είχε αρχίσει να φουντώνει η κουβέντα για την κυκλοφορία του επόμενης γενιάς PlayStation, οι gamers είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι η Sony δεν θα έμενε μόνο στο PlayStation 5, το οποίο κυκλοφόρησε τελικά το Νοέμβριο του 2020 και έκτοτε σαρώνει σε πωλήσεις παγκοσμίως (ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια και συνεχίζει ακάθεκτο).

Τελικά χρειάστηκε να περιμένουμε ακόμα 3 χρόνια μέχρι να δούμε λευκό καπνό για την κατηγορία των handheld gaming παιχνιδοκονσολών από πλευράς Sony, αλλά όχι με τη μορφή που περίμενε το κοινό. Ο λόγος φυσικά για το PlayStation Portal, το οποίο κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα πριν από μερικές ημέρες!

Εμείς είχαμε την τιμή να το πάρουμε στα χέρια μας από τη Sony περίπου 2 εβδομάδες προτού κυκλοφορήσει στην αγορά για να το δοκιμάσουμε και να σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας, από μια συσκευή που προς το παρόν μοιάζει να αποτελεί μια κατηγορία από μόνη της. Και αυτό θα το αναλύσουμε στη συνέχεια.

Ξεκινώντας από τα βασικά, το PlayStation Portal ΔΕΝ είναι φορητή παιχνιδοκονσόλα υπό την έννοια που μπορεί να φαντάζεται κάποιος. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα DualSense τηλεχειριστήριο που διαθέτει ανάμεσα του μια οθόνη αφής 8’’ με LCD panel ανάλυσης FHD (1920 x 1080) και ρυθμό ανανέωσης εικόνας 60Hz, κεραίες WiFi 5 και PS Link (τεχνολογία τύπου Bluetooth της Sony), υποδοχές USB-C (μόνο για φόρτιση) και 3.5mm για σύνδεση ενσύρματων ακουστικών, και μπαταρία λιθίου που του προσφέρει θεωρητικά αυτονομία 7-8 ώρες (στην πράξη λιγότερο ωστόσο…).

Για να επανέλθουμε, το PS Portal είναι (ενδεχομένως για την ώρα) απλά μια συσκευή για να streamάρεις παιχνίδια που έχεις ήδη εγκατεστημένα στο PS5 στην οθόνη του. Αυτό προαπαιτεί ότι έχεις στην κατοχή σου PS5, ότι έχεις πραγματοποιήσει σύζευξη με το PS5, ότι το PS5 είναι σε κατάσταση αναμονής (Rest Mode) και ότι προφανώς είσαι συνδεδεμένος σε δίκτυο WiFi είτε στο σπίτι σου, είτε οπουδήποτε αλλού αρκεί η ταχύτητα σύνδεσης να είναι τουλάχιστον 5Mbps, αν και στην πραγματικότητα θέλεις μίνιμουμ 15Mbps και καλή ποιότητα σύνδεσης (π.χ. χαμηλό latency, ελάχιστες παρεμβολές) για να μπορείς να απολαύσεις μια καλή εμπειρία gaming.

Ας περάσουμε, τώρα, στα πρακτικά που παρουσιάζουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Σε γενικές γραμμές, ο στόχος του PS Portal είναι να σου δώσει τη δυνατότητα να παίζεις παιχνίδια από το PS5 οπουδήποτε, αλλά και για να γλιτώσεις την γκρίνια στο σπίτι όταν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει την τηλεόραση ενώ εσύ θέλεις να παίξεις. Όσοι έχετε μικρά παιδιά, ενδεχομένως θα σας βοηθήσει να κερδίσετε μερικές ώρες gaming από την άνεση του καναπέ ή του κρεβατιού σας χωρίς να διακόπτετε το Baby Shark ή να αγχώνεστε για τις ακατάλληλες εικόνες που μπορεί να δει κατά λάθος ένα μικρό παιδί (άντε να παίξεις Diablo 4 ή Alan Wake 2 στην τηλεόραση…). Επίσης, μπορείτε να το πάρετε μαζί σας στις καλοκαιρινές (ή χειμερινές) εξορμήσεις και να απολαύσετε τα παιχνίδια σας, αρκεί φυσικά να υπάρχει καλή γρήγορη και καλή σύνδεση στο Internet.

Αν το κοιτάξουμε από την παραπάνω σκοπιά, το PS Portal εξυπηρετεί μια χαρά τον ρόλο του. Παρά το γεγονός ότι ονομαστικά δεν είναι ελαφρύ (περίπου 1kg), ο εργονομικός σχεδιασμός του δεν σε κουράζει και μπορείς όντως να παίζεις τα πάντα σε αυτό χωρίς σοβαρούς περιορισμούς. Μην ξεχνάτε ότι είναι ένα DualSense που υποστηρίζει όλες τις δυνατότητες του συμβατικού τηλεχειριστηρίου (π.χ. adaptive triggers, απτική ανάδραση) και τα κουμπιά - sticks - triggers είναι ακριβώς τα ίδια.

Εδώ ας κάνουμε μια παρένθεση για να μιλήσουμε για τον σχεδιασμό. Όπως μπορείτε να δείτε από τις φωτογραφίες, το PS Portal διαθέτει όλα τα κουμπιά του DualSense και έξτρα στο επάνω μέρος κρυμμένα πίσω από την οθόνη υπάρχει power button, volume buttons, μικρόφωνο και PS Link button, ενώ στο κάτω μέρος έχουμε τις υποδοχές USB-C για φόρτιση και 3.5mm για ακουστικά. Να σημειωθεί, επίσης, ότι αποδίδει εξαιρετικό ήχο, τόσο σε ένταση, όσο και σε ποιότητα.

Επιστρέφουμε στην εμπειρία χρήσης με το αρχικό σετάρισμα. Το PS Portal έρχεται μέσα σε ένα καλαίσθητο κουτί, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και καλώδιο φόρτισης. Αφότου το ανοίξεις, σε υποδέχεται με το logo του PlayStation, έπειτα διαλέγεις γλώσσα, επιλέγεις το δίκτυο WiFi που θέλεις να συνδεθείς και….εγκαθιστάς όλα τα firmware updates. Επόμενο βήμα να πραγματοποιήσεις login στον λογαριασμό που διατηρείς στο PlayStation Network, το οποίο γίνεται πανεύκολα σαρώνοντας το QR code από την εφαρμογή PlayStation για Android ή iOS (ή και χειροκίνητα αν θέλετε με εισαγωγή username και password). Τελευταίο βήμα; Να γίνει η σύζευξη με το PS5 που έχετε στην κατοχή σας. Όπως μπορείτε να δείτε και στις εικόνες, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε ορισμένες ρυθμίσεις στο PS5:

Settings -> System -> Remote Play -> Enable Remote Play

Settings -> System -> Power Saving -> Features Available in Rest Mode και ενεργοποίηση των Stay Connected to the Internet και Enable Turning On PS5 from Network

Αυτό ήταν! Όλη η παραπάνω διαδικασία δεν θα σας πάρει περισσότερο από 20 λεπτά, με το συντριπτικό μέρος αυτού του χρόνου να αφορά τη λήψη και την εγκατάσταση των firmware updates. Μόλις ολοκληρωθεί η σύζευξη, θα δείτε τον χαρακτηριστικό μπλε κύκλο στην οθόνη και εκεί θα ξεκινήσει η σύνδεση με το PS5. Ο χρόνος σύνδεσης εξαρτάται από την ποιότητα της γραμμής σας και το «ξύπνημα» του PS5, αλλά τυπικά δεν παίρνει περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα. Αφότου γίνει και αυτή η σύνδεση, ουσιαστικά θα βλέπετε το PS5 σας στην οθόνη του PS Portal έχοντας όλες τις δυνατότητες που γνωρίζετε από την σταθερή παιχνιδοκονσόλα σας.

Στις ημέρες που δοκιμάζουμε το PlayStation Portal έχουμε παίξει διάφορα παιχνίδια, από indie και platform, μέχρι blockbusters τύπου Final Fantasy XVI και Alan Wake 2. Επειδή κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική αντίληψη - ικανότητα ή και γούστο βρε αδερφέ στο πως θέλει να απολαμβάνει τα games του, αντιλαμβάνεστε ότι η μεταφορά στη μικρή οθόνη ίσως δεν είναι ιδανική για όλους τους τίτλους και για όλους τους gamers. Γι’ αυτό ας δούμε πρώτα το τεχνικό σκέλος και έπειτα θα σας αναφέρουμε ορισμένες προσωπικές εμπειρίες.

Στο τεχνικό κομμάτι, λοιπόν, θα σταθούμε αρχικά στην οθόνη. Η επιλογή LCD panel μας έχει ξενίσει εν έτει 2023 και ειδικά από μια εταιρεία σαν τη Sony, η οποία είχε τοποθετήσει OLED στο PS Vita πριν από 10+ χρόνια. Ενδεχομένως αυτό έγινε για να μειωθεί το κόστος, ωστόσο, στην πράξη η LCD οθόνη δεν είναι και ό,τι καλύτερο αν παίζεις σε περιβάλλον με έντονο φωτισμό και η γωνία θέασης περιορίζεται αποκλειστικά σε αυτόν που το κρατά. Θα μου πείτε, πρόκειται για μια ατομική φορητή συσκευή, αλλά δεν είναι σπάνιο το ενδεχόμενο να θέλει να παρακολουθήσει και κάποιος διπλανός το gaming session (π.χ. ένα παιδί). Επίσης, τα 60Hz θα μπορούσαν να ήταν περισσότερα για πιο ομαλές μεταβάσεις και εξυπακούεται ότι τα χρώματα δεν πλησιάζουν τον κορεσμό και την ακρίβεια των OLED panels. Συνολικά, όμως, η εικόνα που λαμβάνεις είναι αρκετά ικανοποιητική για τα δεδομένα ενός LCD panel. 

Η απόκριση στην αφή είναι εξίσου ικανοποιητική, όμως, αναμενόμενα η οθόνη τραβά σαν μαγνήτης τις δαχτυλιές και γι’ αυτό είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείς τα χειριστήρια. Επίσης, μείναμε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι από την ποιότητα και την ένταση των ηχείων, κάτι που δεν συναντάς εύκολα σε μια φορητή συσκευή, ενώ δεν αντιμετωπίσαμε θέματα υπερθέρμανσης. Αρκετά καλή και η αυτονομία, η οποία βέβαια δεν φτάνει το θεωρητικό όριο των 7-8 ωρών (περίπου 6 ώρες), με την πλήρη φόρτιση να ολοκληρώνεται μετά από 2+ ώρες.

Ας δούμε τώρα με τις αστοχίες, κάποιες εκ των οποίων είναι στο χέρι της Sony να διορθώσει με firmware updates. Καταρχάς, το PlayStation Portal δεν υποστηρίζει την υπηρεσία cloud gaming που αποτελεί προνόμιο των συδρομητών του πακέτου Premium στο PS Plus. Ειλικρινά δεν μπορούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο πήρε αυτήν την απόφαση η εταιρεία, μιας και μια τέτοια συσκευή είναι «λουκούμι» για cloud gaming και σαφέστατα μια τέτοια δυνατότητα θα μπορούσε να αποτελέσει κύριο selling point για κάθε ενδιαφερόμενο. Όχι μόνο για την συσκευή την ίδια, αλλά και για την αύξηση των συνδρομητών του Premium πακέτου! Ευελπιστούμε ότι μέσα στους επόμενους μήνες αυτό θα αλλάξει.

Δεύτερη σημαντική απώλεια είναι το Bluetooth. Δεν μπορείς να συνδέσεις οποιαδήποτε ασύρματα ακουστικά, ούτε καν τα Sony Pulse 3D και αυτά της σειράς Sony Inzone, παρά μόνο τα νέα Pulse Elite και Pulse Explorer που υποστηρίζουν την τεχνολογία PS Link! Υπάρχει υποδοχή 3.5mm για να συνδέσεις ενσύρματα ακουστικά, αλλά σαφέστατα είναι μεγάλος περιορισμός.

Τρίτο αρνητικό κατά την άποψη μας, το γεγονός ότι δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το PS Portal ως τηλεχειριστήριο για το PS5. Από τη στιγμή που όπως αναφέραμε και προηγουμένως είναι ουσιαστικά ένα DualSense με οθόνη, θα μπορούσε κάλλιστα να αξιοποιηθεί από τον χρήστη ως έξτρα τηλεχειριστήριο για την σταθερή κονσόλα του.

Κρατώντας όλα τα παραπάνω, επανερχόμαστε σε προσωπικές εμπειρίες με games στο PS Portal. Δεν ήταν λίγες οι φορές που η σύνδεση παρουσίαζε προβλήματα, ακόμα και μέσα στο ίδιο δίκτυο WiFi με το PS5 σε 200αρα γραμμή. Σε παιχνίδια όπως το Alan Wake 2 ή το The Talos Principle ένα-δυο σκαμπανεβάσματα δεν αποτελούν πρόβλημα, αλλά εάν παίζεις platform games, racing ή shooters είναι απογοητευτικό. Για παράδειγμα, στο Crash Bandicoot και στο Robocop: Rogue City τα ξαφνικά κολλήματα σε καίρια σημεία σου χαλάνε όλη την εμπειρία. Θα μου πείτε μπορεί να ευθύνεται το δίκτυο, όμως, αντιμετωπίσαμε παρόμοιες καταστάσεις σε διαφορετικά σπίτια και γραφεία, όλα με ταχύτατες (θεωρητικά) συνδέσεις. 

Αν δεχτούμε ότι όντως φταίνε οι γραμμές, η δική μας άποψη έχει διαμορφωθεί ως εξής με βάση τα δικά μας gaming γούστα: είναι σαφέστατα ευχάριστο να μπορείς να παίξεις π.χ. God of War Ragnarok στο PS Portal, αλλά είναι μάλλον κρίμα να το χαραμίσεις σε μια μικρή οθόνη αντί να το απολαύσεις π.χ. σε μια 65αρα 4K OLED τηλεόραση 120Hz. Γενικότερα θεωρούμε ότι το PS Portal είναι ιδανικό για να παίζεις casual, indie, card games και adventures, που δεν θέλουν πολλές εντάσεις και απόλυτη ακρίβεια κινήσεων.

Στον επίλογο μας θα βάλουμε στην εξίσωση και την τιμή. Το PlayStation Portal κοστίζει στη χώρα μας €219, ένα ποσό αρκετά μεγάλο για όσα προσφέρει τη δεδομένη στιγμή, αλλά όχι απαγορευτικό αν πιστεύετε ότι πραγματικά θα σας δώσει λύσεις στις ανάγκες σας. Εάν κάποιο από τα σενάρια που περιγράψαμε παραπάνω (π.χ. μικρά παιδιά, πολυκοσμία στο σαλόνι κλπ.) το ζείτε στην καθημερινότητα σας, τότε ίσως αξίζει η επένδυση. Για τον μέσο gamer που έχει την άνεση του χρόνου και του χώρου για να παίζει σε μεγάλη οθόνη, δεν θεωρούμε πως υπάρχει λόγος να κινηθεί για την απόκτηση του. Αν, βέβαια, η Sony αποφασίσει να ξεκλειδώσει το cloud gaming, τότε είναι μια άλλη κουβέντα.

Loading