realme GT 2 Pro Review: Εντυπωσιακή εμφάνιση και ισχυρές επιδόσεις

Με τη φόρα που έχει πάρει η realme ίσως καταφέρει πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι φανταζόμαστε να μετατρέψει το brand της σε συνώνυμο των value-for-money επιλογών, κάτι που μεταφράζεται και σε ραγδαία αύξηση των πωλήσεων της έναντι των ανταγωνιστών. Η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει σπουδαία άλματα προόδου ξεκινώντας από τις entry-level και mid-range κατηγορίες, ενώ φαίνεται να διορθώνει τα λάθη της στα πιο ψηλά επίπεδα προσπαθώντας (και μάλλον) καταφέρνοντας να διαφοροποιηθεί με ενδιαφέροντες τρόπους.

Κάπως έτσι φτάσαμε και στο realme GT 2 Pro, το πρώτο πραγματικά high-end smartphone της εταιρείας που παρουσιάστηκε στο MWC 2022 τον περασμένο μήνα. Αν το κοιτάξουμε καθαρά από θέμα hardware δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους άλλους κινέζους ανταγωνιστές, αλλά αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι σαφέστατα η ποιότητα κατασκευής.

Ας το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

realme-gt-2-pro-techgear-review.jpg

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Όλα τα λεφτά είναι το υλικό που χρησιμοποιεί η realme στο πίσω μέρος του GT 2 Pro. Πρόκειται για ένα βιοπολυμερές από ανακυκλωμένα πλαστικά που μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα κατά 35% σε σύγκριση με άλλα υλικά, ενώ ταυτόχρονα του προσδίδει άψογη εμφάνιση, ιδιαίτερα στιβαρό κράτημα (χάριν και στις ραβδώσεις), ευχάριστη αίσθηση στο χέρι, μεγάλη ανθεκτικότητα και μικρότερες πιθανότητες να λερωθεί. Ο σχεδιασμός φέρνει την υπογραφή του Naoto Fukusawa, κάτι που επικοινωνείται στον χρήστη με το ξεχωριστό «κουτί» που περιλαμβάνει το logo της εταιρείας και την υπογραφή του σχεδιαστή προεξέχοντας ελάχιστα από το υπόλοιπο σώμα.

Στα πιο κλασικά χαρακτηριστικά του σχεδιασμούς, στο πίσω μέρος έχει τοποθετηθεί σύστημα τριπλής κάμερας επάνω αριστερά μέσα σε ένα camera module που προεξέχει μεν, αλλά δεν επηρεάζει τη σταθερότητα του realme GT 2 Pro όταν το ακουμπάς επάνω στην επιφάνεια ενός γραφείου ή τραπεζιού. Σε αυτό φιλοξενούνται τρεις φακοί, ένας εκ των οποίων χρησιμοποιείται για μικροσκοπικές λήψεις (ναι, μικροσκοπικές όπως θα δείτε και στη γκαλερί), καθώς και δύο LED flash.

realme-gt-2-pro-techgear-review-4.jpg

Περιμετρικά έχει χρησιμοποιηθεί αλουμίνιο και στην αριστερή πλευρά έχουμε τα volume buttons, στη δεξιά το power button, στο επάνω μέρος μόνο ένα μικρόφωνο και στο κάτω μέρος τις υποδοχές SIM, USB-C, μικρόφωνο και ηχείο. Στα θετικά καταγράφουμε το γεγονός ότι τα φυσικά buttons είναι τοποθετημένα στο σωστό ύψος για εύκολη χρήση και πρόσβαση με το ένα χέρι.

Συνολικά η κατασκευή είναι τρομερά προσεγμένη, αλλά θα θέλαμε λίγο μικρότερα περιθώρια για την flat οθόνη και ίσως μια μικρότερης διαμέτρου οπή για τη φιλοξενία της εμπρόσθιας κάμερας. Τίποτα απ’ όλα αυτά, ωστόσο, δεν χαλάει σημαντικά την αισθητική του realme GT 2 Pro και σίγουρα κερδίζει τον χρήστη με την πρώτη ματιά και επαφή. Να αναφέρουμε, επίσης, ότι είναι σχετικά ελαφρύ (190gr) παρότι η μπαταρία του έχει χωρητικότητα 5000mAh.

realme-gt-2-pro-techgear-review-1.jpg

Οθόνη

Η επιλογή flat panel για το realme GT 2 Pro βοηθά στο να αποφεύγεις ενέργειες από τυχαία αγγίγματα, αλλά είναι καθαρά υποκειμενικό κατά πόσο αρέσει ή βολεύει τον χρήστη. Αισθητικά ίσως ένα κυρτό panel να έδινε κάτι παραπάνω, όμως από πλευράς απόδοσης δεν σε ενδιαφέρει ιδιαίτερα αυτή η λεπτομέρεια. Καταρχάς, έχουμε να κάνουμε με μια άκρως εντυπωσιακή οθόνη 6.7’’ AMOLED LTPO ανάλυσης QHD+ με αυτόματα προσαρμόσιμο ρυθμό ανανέωσης εικόνας 1-120Hz και επικάλυψη Gorilla Glass Victus.

Μπορεί να μην πιάνει τα επίπεδα φωτεινότητας των μεγαθηρίων του χώρου, αλλά δεν παύει να είναι μια τρομερά ποιοτική οθόνη που προσφέρει εκπληκτική ευκρίνεια σε εξωτερικούς χώρους (φωτεινότητα έως 1400nits), εξαιρετική αυτόματη προσαρμογή (και ταχύτατη) σε σκοτεινά δωμάτια, αρκετά ευρεία γωνία θέασης και ολοζώντανα χρώματα για μια σπουδαία εμπειρία παρακολούθησης περιεχομένου και για gaming.

Ειδικά για το τελευταίο δεν γίνεται να μην αναφέρουμε ότι στα gaming sessions η απόκριση στην αφή αγγίζει έως και τα 1000Hz (!), ενώ πέφτει στα φυσιολογικά 240Hz στις υπόλοιπες διεργασίες. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να είσαι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός σε mobile games που απαιτούν γρήγορες κινήσεις από μέρους σου.

realme-gt-2-pro-techgear-review-2.jpg

Hardware - Απόδοση

Το realme GT 2 Pro είναι ένα από τα πρώτα smartphones της αγοράς που κυκλοφορούν με επεξεργαστή Snapdragon 8 Gen1, δηλαδή το κορυφαίο μέχρι σήμερα SoC για συσκευές Android. Εμείς έχουμε στα χέρια μας την έκδοση με 12GB μνήμη RAM και 256GB αποθηκευτικό χώρο, οπότε, αντιλαμβάνεστε ότι από πλευράς απόδοση δεν μασάει πουθενά και σε τίποτα. Ταχύτατο άνοιγμα εφαρμογών, αστραπιαία μετάβαση από τη μία εφαρμογή στην άλλη σε συνθήκες multitasking και εντελώς απροβλημάτιστη λειτουργία στα απαιτητικά games, χωρίς να παρατηρείται σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας. Η τελευταία όντως ανεβαίνει μέσα σε λίγα λεπτά, αλλά η κατασκευή βοηθά στο να παραμένει σε απολύτως ανεκτά επίπεδα όταν παίζεις για αρκετή ώρα και μάλιστα χωρίς να καταβροχθίζει την μπαταρία.

Μιας και αναφέραμε την αυτονομία, το realme GT 2 Pro διαθέτει μπαταρία χωρητικότητας 5000mAh που υποστηρίζει φόρτιση σε ισχύ έως 65W. Σε βαριές συνθήκες χρήσης (π.χ. πολύωρο gaming ή λειτουργία της κάμερας), ξεπερνά άνετα τις 6 ώρες συνεχόμενης λειτουργίας της οθόνης, ενώ σε πιο συντηρητική χρήση μπορείς να φτάσεις και τις 9 ώρες. Αυτά τα νούμερα μεταφράζονται σε τουλάχιστον μία ολόκληρη ημέρα χρήσης χωρίς να χρειαστεί ο μέσος χρήστης τον φορτιστή του. Σε περίπτωση, βέβαια, που το φέρει η ανάγκη μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον φορτιστή που συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο για να γεμίσεις πλήρως τη μπαταρία μέσα σε περίπου 30 λεπτά!

realme-gt-2-pro-techgear-review-8.jpg

Στα υπόλοιπα κομμάτια του hardware παρατηρήσαμε ένα θεματάκι με τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος καμιά φορά έτρωγε τα σκαλώματα του, αλλά δεν αποκλείεται αυτό να οφείλεται σε βιαστική ρύθμιση του αρχικού αποτυπώματος. Υπάρχει, φυσικά, και η δυνατότητα βιομετρικού ξεκλειδώματος με αναγνώριση του προσώπου μέσω της εμπρόσθιας κάμερας, η οποία λειτουργεί αξιόπιστα αρκεί να υπάρχει ικανός περιβαλλοντικός φωτισμός.

Εξίσου χώρος για βελτίωση υπάρχει και στο θέμα των ηχείων. Η ένταση των δύο ηχείων είναι μεν ικανοποιητική, υποστηρίζουν απόδοση ήχου stereo και την τεχνολογία Dolby Atmos, αλλά η ποιότητα του ήχου είναι μάλλον μέτρια ειδικά στις χαμηλές συχνότητες (μπάσα) και στο γενικότερο «γέμισμα» του χώρου. Για να παρακολουθήσεις στα γρήγορα ένα video ή να πραγματοποιήσεις τηλεδιάσκεψη είναι ΟΚ, αλλά αν θέλεις καλή ποιότητα για μουσική ή για μια ταινία θα πρέπει να στραφείς στη λύση των ακουστικών.

realme-gt-2-pro-techgear-review-5.jpg

Λογισμικό

Η εταιρεία λανσάρει το realme GT 2 Pro με το νέο περιβάλλον χρήσης realmUI 3.0, το οποίο είναι βασισμένο στο Android 12 και ουσιαστικά εκμεταλλεύεται όλα τα νέα χαρακτηριστικά του λειτουργικού συστήματος της Google. Όπως και οι προηγούμενες εκδόσεις, έτσι και τώρα το realmeUI 3.0 είναι αρκετά καθαρό, περιλαμβάνει κάποιες bloatware εφαρμογές που μπορείς να απενεργοποιήσεις πλήρως και προσφέρει πληθώρα επιλογών παραμετροποίησης με βάση τα γούστα και τις ανάγκες του χρήστη. Αν θα αλλάζαμε κάτι θα ήταν η σχετική πολυπλοκότητα στο μενού των ρυθμίσεων, διότι το έχουν παρακάνει με τα υπομενού κάθε λειτουργίας. Ίσως στην επόμενη έκδοση να διορθωθεί (και) αυτό.

realme-gt-2-pro-techgear-review-7.jpg

Κάμερες

Αν κάπου υπήρχε επιτακτική ανάγκη βελτίωσης για να μπορέσει να παίξει μπάλα στο υψηλότερο επίπεδο, αυτός δεν είναι άλλος από τον τομέα της κάμερας. Οι προηγούμενες ναυαρχίδες της realme έμοιαζαν να κινούνται μία κλίμακα πιο χαμηλά από τον ανταγωνισμό στις κάμερες τους, κάτι που μπορούμε να θεωρήσουμε λογικό για μια τόσο νέα εταιρεία. Στην περίπτωση του realme GT 2 Pro έχουν γίνει πραγματικά άλματα, ενώ προστέθηκαν 1-2 στοιχεία που δεν συναντάμε πουθενά: λειτουργία μικροσκοπίου έως 40x και υπερευρυγώνιες λήψεις στις 150°!

Στο realme GT 2 Pro έχει τοποθετηθεί σύστημα τριπλής κάμερας με κύριο αισθητήρα 50MP Sony IMX766 που συνοδεύεται από ακόμη έναν αισθητήρα 50MP με υπερευρυγώνιο φακό, αλλά και ακόμη έναν αισθητήρα - μικροσκόπιο που δίνει άκρως εντυπωσιακές λήψεις με μεγέθυνση έως 40x.

Στην εφαρμογή της κάμερας υπάρχουν τα κλασικά Portrait, Video, Night και Pro modes, αλλά σαφέστατα ξεχωρίζουν ως λειτουργίες η ταυτόχρονη λήψης video με την εμπρόσθια και πίσω κάμερα, η ρύθμιση του υπερευρυγώνιου φακού στις 150° και το microscopic mode. Η απόδοση στο φως της ημέρας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις άλλες premium προτάσεις των ανταγωνιστών, με σωστή απόδοση των χρωμάτων, εξαιρετικά ισορροπημένη συμπεριφορά του HDR και υψηλά επίπεδα λεπτομέρειας.

realme-gt-2-pro-techgear-review-6.jpg

Τα πράγματα κινούνται μια κλίμακα πιο χαμηλά όταν μειώνεται το διαθέσιμο φως, μιας και είναι εμφανής η παρέμβαση της Τεχνητής Νοημοσύνης τόσο στο “καθαρό” mode λήψης, όσο και στο Night mode. Ενώ γίνεται προσπάθεια για να κρατηθούν σε αληθοφανή επίπεδα το χρώμα και η αντίθεση, χάνεται η λεπτομέρεια και κάπου το παρακάνουν με τις διορθώσεις στο συνολικό κάδρο. Το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι σε καμία περίπτωση κακό, απλά έχουμε δει καλύτερη δουλειά σε παρεμφερείς συσκευές.

Ο υπερευρυγώνιος φακός προσφέρει απόδοση ανάλογη με αυτήν του κύριου αισθητήρα και δεν είναι τόσο έντονο το barrel effect τόσο στο κλασικό άνοιγμα, όσο και στις 150°. Ειδικά το τελευταίο θα σας εκπλήξει ευχάριστα αν το χρησιμοποιήσετε στον ανοικτό ορίζοντα (π.χ. να φωτογραφίσετε μια παραλία ή τη θέα από ένα ύψωμα). Σε ό,τι αφορά τις μικροσκοπικές λήψεις, αν μη τι άλλο δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο σε smartphone. Μην το μπερδεύετε με το βαρετό macro mode, διότι με το micro θα δείτε πεντακάθαρα μέχρι και τις ίνες σε ένα ύφασμα ή τους πόρους στο δέρμα.

Στα υπόλοιπα μπορούμε να καταγράψουμε την πολύ ικανοποιητική απόδοση των πορτραίτων στο φως της ημέρας και με την εμπρόσθια κάμερα, αλλά και τη δυνατότητα λήψης video σε ανάλυση έως 8K και με οπτικό σταθεροποιητή εικόνας (OIS).

Επίλογος

Το realme GT 2 Pro είναι ένα πραγματικό άλμα για την εταιρεία και σε αυτές τις πρώτες εντυπώσεις είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την πρόοδο της. Μια συσκευή με εντυπωσιακή εμφάνιση, ισχυρό hardware, μεγάλη αυτονομία και πολύ βελτιωμένη κάμερα που μπορεί να αποτελέσει επιλογή για όποιον δεν θέλει να ανέβει κοστολογικά στην premium κατηγορία.

realme GT 2 Pro

  • Οθόνη 6.7’’ AMOLED LTPO QHD+ (3216 x 1440, 1-120Hz, 1400nits) με επικάλυψη Gorilla Glass Victus
  • Επεξεργαστής Snapdragon 8 Gen1
  • Μνήμη RAM 8GB/12GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 128GB/256GB/512GB
  • Τριπλή κάμερα 50MP f/1.8 OIS + 50MP f/2.2 ultrawide (150º) + 3MP f/3.3 microscope
  • Εμπρόσθια κάμερα 32MP f/2.4
  • In-display αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων
  • dualSIM, WiFi 6, Bluetooth 5.2, GPS, NFC, 5G
  • Λειτουργικό σύστημα Android 12 με realmeUI 3.0
  • Μπαταρία 5000mAh με φορτιστή 65W
  • Υποδοχή USB Type-C
  • Διαστάσεις 163.2 x 74.7 x 8.2mm
  • Βάρος 190gr
Loading