Red Star: Το ύπουλο λειτουργικό σύστημα που παρακολουθεί τους Βορειοκορεάτες

red-star

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Red Star, το λειτουργικό σύστημα υπολογιστών της Βόρειας Κορέας. Σύμφωνα με δύο Γερμανούς ερευνητές, το σύστημα θυμίζει αρκετά την εσωστρεφή πολιτική που ακολουθεί η χώρα, καθώς δεν συνδέεται στον παγκόσμιο ιστό. Οι χρήστες μπορούν να επισκεφτούν μόνο ιστοσελίδες που είναι εγκεκριμένοι από το κράτος.

Οι ερευνητές Florian Grunow και Niklaus Schiess της γερμανικής εταιρείας ERNW κατέβασαν το λογισμικό από ξένη ιστοσελίδα και μελέτησαν ενδελεχώς τον κώδικα. Η τελευταία έκδοση, η οποία κυκλοφόρησε το 2013, βασίζεται στη διανομή Fedora της Linux και μοιάζει αρκετά στο OS X της Apple. Εξάλλου ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει φωτογραφηθεί πολλές φορές δίπλα σε υπολογιστές Mac. Παρόλα αυτά, το σύστημα παρουσιάζει μια δική του μορφή κρυπτογράφησης.

«Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο λειτουργικό σύστημα στο οποίο εκείνοι (η κυβέρνηση) έχουν τον μεγαλύτερο έλεγχο του κώδικα», δήλωσε ο Grunow, διαψεύδοντας τις φήμες περί πλήρους αντιγραφής των ξένων συστημάτων.

Ο λόγος που οι προγραμματιστές άλλαξαν σε τόσο μεγάλο βαθμό το σύστημα, είναι ο φόβος ότι αυτό θα παραβιαστεί από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Σύμφωνα με τον Guardian, στην Βόρεια Κορέα κυριαρχεί η παράνομη διακίνηση απαγορευμένων τραγουδιών και ταινιών μέσω usb, κάνοντας δύσκολο τον εντοπισμό της προέλευσής τους. Το Red Star είναι ικανό να προσπερνά αυτό το πρόβλημα, καταγράφοντας κάθε usb στικάκι ή υλικό που περνά κανείς σε έναν υπολογιστή.

«Παραβιάζει σίγουρα την ιδιωτικότητα», εξηγεί ο Grunow.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βόρεια Κορέα δεν είναι η μόνη που δημιούργησε το δικό της λειτουργικό σύστημα. Η Κούβα έχει το National Nova, ενώ η Κίνα και η Ρωσία έχουν προσπαθήσει να φτιάξουν ένα δικό τους σύστημα στο παρελθόν.

[via HuffpostGreece]

Loading