Samsung Galaxy A52 5G Review: Σπουδαία επιλογή, αλλά με σκληρό ανταγωνισμό

Για αρκετά χρόνια η Samsung έμοιαζε να “σνομπάρει” τη mid-range κατηγορία και αναπόφευκτα είδε τον ανταγωνισμό από την Κίνα όχι μόνο να σαρώνει στις πωλήσεις, αλλά να χτίζει σταδιακά τα brands που πλέον θεωρούνται κορυφαία στον κόσμο γενικότερα στην κατασκευή των smartphones.

Το λάθος της Samsung άρχισε να διορθώνεται πριν από δύο χρόνια, όταν αποφάσισε να αναδιοργανώσει τις entry-level και mid-range σειρές της, να γίνει πιο γενναιόδωρη σε αυτά που προσφέρει και γενικότερα να ακολουθήσει μια νέα πολιτική με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες κάθε τσέπης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν, μιας και το brand της Samsung εξακολουθεί να είναι πανίσχυρο και συνώνυμο της αξιοπιστίας.

Η πολύ καλή επανεκκίνηση της σειράς Galaxy A του 2019 συνοδεύτηκε από μια ακόμα καλύτερη δεύτερη γενιά το 2020 ώσπου φτάσαμε στο 2021 για να υποδεχτούμε την τρίτη γενιά με ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες. Η αρχή έγινε πριν από μερικές ημέρες με την αποκάλυψη των Galaxy A52, Galaxy A72 και Galaxy A52 5G, τα οποία θα αποτελέσουν το κυρίως μενού της Samsung για φέτος, ανεξάρτητα από την προσθήκη περισσότερων μοντέλων μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Εδώ και αρκετές ημέρες έχουμε στα χέρια μας το Samsung Galaxy A52 5G, μια συσκευή που εκ πρώτης αναγνώσεως μοιάζει να προσφέρει τόσα όσα χρειάζεται η μεσαία κατηγορία, ίσως και κάτι παραπάνω, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι τέλεια σε όλα. Αν βαριέστε να διαβάζετε reviews και θέλετε το ζουμί σε δυό-τρεις σειρές, τότε μπορούμε να το συνοψίσουμε όλο στο εξής:

Με €459 παίρνεις στα χέρια σου ένα smartphone που διαθέτει εξαιρετική οθόνη με υψηλότατο ρυθμό ανανέωσης εικόνας, τίμια απόδοση, άκρως ικανοποιητική κάμερα, μεγάλη αυτονομία και υποστήριξη δικτύων 5G. Στα μειονεκτήματα βάζουμε μόνο την φαινομενικά φτηνή (όχι κακή) κατασκευή, τα σχετικά μεγάλα bezels και τη σύγκριση με τους Κινέζους ανταγωνιστές στα ίδια χρήματα.

samsung-galaxy-a52-5g-techgear-review.jpg

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Η μεγαλύτερη αλλαγή αφορά το πίσω μέρος όπου χρησιμοποιείται ένα ειδικά επεξεργασμένο πλαστικό υλικό που σου δημιουργεί μια μαλακή αίσθηση στα δάκτυλα και δεν αφήνει δαχτυλιές, ενώ το camera module επάνω αριστερά είναι ενιαίο με το υπόλοιπο σώμα σε μια συνεχή κατασκευή που δεν εξέχει ιδιαίτερα. Περιμετρικά επέλεξαν να τοποθετήσουν χρωμιωμένο πλαστικό που μοιάζει μεταλλικό από απόσταση, αλλά δυστυχώς δημιουργεί μια φθηνή εντύπωση όταν το πιάνεις στα χέρια σου.

Στη δεξιά πλευρά υπάρχουν κλασικά το power και τα volume buttons, στην επάνω πλευρά υποδοχή για τις κάρτες SIM και μικρόφωνο, στην κάτω πλευρά υπάρχει ηχείο, μικρόφωνο, υποδοχή USB Type-C και υποδοχή 3.5mm για ακουστικά, ενώ η αριστερή πλευρά είναι κενή. Δεν το νιώθεις ιδιαίτερα βαρύ στο χέρι, θα το χαρακτηρίζαμε μάλλον ισορροπημένο στην κατανομή του, και αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πιστοποιημένο στο πρωτόκολλο IP67 για προστασία από νερό και σκόνη.

samsung-galaxy-a52-5g-techgear-review-2.jpg

Οθόνη

Με διαφορά το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που προσφέρει το Samsung Galaxy A52 5G στον χρήστη. Η εταιρεία τοποθέτησε Super AMOLED panel 6.5’’ ανάλυσης FHD+ (2400 x 1080) και να προσφέρει σε αυτήν την κατηγορία τιμής τον υψηλότατο ρυθμό ανανέωσης εικόνας 120Hz που πραγματικά κάνει τη διαφορά στην καθημερινή χρήση.

Εξαιρετικά χρώματα και μια τρομερή εμπειρία θέασης είτε μιλάμε για πλοήγηση, είτε για παρακολούθηση video και gaming. Σίγουρα θα θέλαμε να δούμε μικρότερα bezels, ενώ είμαστε ικανοποιημένοι από τη φωτεινότητα και την ευκρίνεια της στο έντονο φως της ημέρας.

samsung-galaxy-a52-5g-techgear-review-5.jpg

Hardware - Απόδοση

Η Samsung επέλεξε το Snapdragon 750G SoC για το Galaxy A52 5G, μια επιλογή από το μεσαίο ράφι της σειράς 700 που κάνει μια χαρά τη δουλειά του για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του μέσου χρήστη. Συνδυάζεται με 6GB μνήμη RAM και 128GB αποθηκευτικό χώρο ή 8GB RAM + 256GB ROM, νούμερα επίσης ικανοποιητικά για να αντιμετωπίζεις κανένα πρόβλημα σε multitasking, gaming και γενική καθημερινή χρήση.

Παράλληλα, έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στη βελτιστοποίηση του λειτουργικού συστήματος για προστασία της μπαταρίας με κέρδος μια ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία σε σύγκριση με το περυσινό μοντέλο, παρά το γεγονός ότι η οθόνη “τρέχει” με 120Hz και οι συνδέσεις γίνονται σε δίκτυα 5G.

Σε άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, να σημειώσουμε ότι ο in-display αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων λειτουργεί ταχύτατα και αξιόπιστα, ενώ ξεχωρίζουν και τα ηχεία stereo με υποστήριξη της τεχνολογίας Dolby Atmos που πραγματικά είναι εξαιρετικά τόσο σε ένταση, όσο και σε καθαρότητα του ήχου με αρκετά ικανοποιητική απόδοση και του μπάσου.

samsung-galaxy-a52-5g-techgear-review-10.jpg

Κάμερες

Σημαντική βελτίωση παρατηρήσαμε και στην απόδοση της κάμερας. Λαμβάνοντας υπόψιν και τα δεδομένα της κατηγορίας, το Samsung Galaxy A52 5G θα καλύψει απόλυτα τις ανάγκες των χρηστών που είτε δεν έχουν τη δυνατότητα, είτε δεν επιθυμούν να κάνουν το άλμα προς την premium κατηγορία. Με λιγότερα από τα μισά χρήματα μπορείς να έχεις στα χέρια σου μια πάρα πολύ καλή κάμερα smartphone, ακόμα και για λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Στο Samsung Galaxy A52 5G έχει τοποθετηθεί κύριος αισθητήρας 64MP f/1.8 με οπτικό σύστημα σταθεροποίησης εικόνας, μια πολύ καλή αναβάθμιση σε σύγκριση με τον περυσινό 48MP που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις λήψεις με μειωμένο φωτισμό, αλλά και όταν ενεργοποιείται το HDR για να βλέπεις σωστά τις λεπτομέρειες στα σημεία διαφορετικού φωτισμού του κάδρου σου. Καμιά φορά μπορεί να σας φανεί αρκετά έντονη η έκθεση στις αυτόματες λήψεις, αλλά είναι κάτι που διορθώνεται άμεσα αγγίζοντας την οθόνη στο σημείο που σας ενδιαφέρει να φωτογραφίσετε και χαμηλώνοντας χειροκίνητα την έκθεση.

samsung-galaxy-a52-5g-techgear-review-samples-19.jpg

Υπάρχουν ακόμα τρεις αισθητήρες, οι κλασικοί πλέον 12MP f/2.2 με υπερευρυγώνιο φακό 123°, 5MP f/2.4 depth και 5MP f/2.4 macro για πολύ κοντινές λήψεις. Δεν έχουμε κάποιο παράπονο από την απόδοση τους, αν και ισχύουν όλα όσα περιγράφουμε τους τελευταίους μήνες στην πλειοψηφία των reviews μας σε αυτήν την κατηγορία. Όλα μοιάζουν εξαιρετικά όταν το φως είναι αρκετό, σε λεπτομέρεια, σε χρώματα, σε ταχύτητα αυτόματης εστίασης και λήψης. Όσο μειώνεται το διαθέσιμο φως, τόσο χάνονται σταδιακά όλα αυτά τα στοιχεία που κάνουν μια φωτογραφία να ξεχωρίζει. Να σημειώσουμε ότι πρόσφατα κυκλοφόρησε αναβάθμιση που επιτρέπει την έξοδο φωτογραφίας 4K μέσα από 4K video που έχεις τραβήξει ήδη.

Σε ό,τι αφορά την εμπρόσθια κάμερα, η Samsung δεν έκανε εκπτώσεις ούτε εδώ και τοποθέτησε αισθητήρα 32MP f/2.2 για πολύ καλές λήψεις selfies και πραγματοποίηση τηλεδιασκέψεων χωρίς προβλήματα.

Συμπέρασμα

Όπως αναφέραμε και στο long-story short στην εισαγωγή, το Samsung Galaxy A52 5G μοιάζει να είναι η χρυσή τομή για όσους επιθυμούν εδώ και τώρα πρόσβαση σε κορυφαίες τεχνολογίες (120Hz, 5G) χωρίς να κάνουν το άλμα στην premium κατηγορία που κοστίζει τα διπλάσια. Το πρόβλημα είναι ότι οι Κινέζοι ανταγωνιστές ακολουθούν μια τρομερά επιθετική τιμολογιακή πολιτική προσφέροντας ακόμη περισσότερα στις ίδιες ή/και χαμηλότερες τιμές. 

Το ερώτημα, λοιπόν, αφορά καθαρά ποιον εμπιστεύεσαι περισσότερο: μια εταιρεία που βρίσκεται στην κορυφή εδώ και 10 χρόνια ή εταιρείες που σημειώνουν μεν άλματα προόδου, αλλά το brand τους δεν έχει την ίδια βαρύτητα (τουλάχιστον για την ώρα);

Samsung Galaxy A52 5G

  • Οθόνη 6.5’’ Super AMOLED Infinity-O FHD+ (2400 x 1080) 120Hz
  • Επεξεργαστής octa-core Qualcomm Snapdragon 750G
  • Μνήμη RAM 6GB/8GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 128GB/256GB (επέκταση με microSD)
  • Τετραπλή κάμερα 64MP f/1.8 OIS + 12MP f/2.2 ultrawide 123º + 5MP f/2.4 depth + 5MP f/2.4 macro (4K/30fps)
  • Εμπρόσθια selfie κάμερα 32MP f/2.2
  • In-display αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων
  • dualSIM
  • Ηχεία stereo (Dolby Atmos)
  • WiFi 5, Bluetooth 5, GPS, NFC, 5G
  • Λειτουργικό σύστημα Android 11 με OneUI 3.1
  • Μπαταρία 4500mAh
  • Διαστάσεις 160 x 75 x 8.4mm
  • Βάρος 189gr
  • Υποδοχές USB Type-C, 3.5mm

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.

Photo Gallery

Loading