up_icon
Internet Security ESET

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον σεξουαλικό εκβιασμό με τη χρήση deepfake

20 Ιουλίου 2023 Techgear Team

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον σεξουαλικό εκβιασμό με τη χρήση deepfake

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) προειδοποιεί για την αύξηση των εκστρατειών εκβιασμού, με τους εγκληματίες να αξιοποιούν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (AI) για να δημιουργήσουν απομιμήσεις σεξουαλικού περιεχομένου από αθώες φωτογραφίες ή βίντεο ανθρώπων και στη συνέχεια να τους παρενοχλήσουν ή να τους εκβιάσουν.

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση, το FBI έχει λάβει μεγάλο αριθμό αναφορών από θύματα «των οποίων οι φωτογραφίες ή τα βίντεο αλλοιώθηκαν». Τα βίντεο, στα οποία εμφανίζονται τόσο ενήλικες όσο και ανήλικοι, κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου.

«Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογία επιτρέπει σχεδόν σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει παραποιημένο σεξουαλικό περιεχόμενο που φαίνεται να περιλαμβάνει ενήλικες χωρίς τη συγκατάθεσή τους, ακόμη και παιδιά» λέει ο Phil Muncaster από την ομάδα της παγκόσμιας εταιρίας ψηφιακής ασφάλειας ESET. Αυτό οδηγεί στη συνέχεια σε παρενοχλήσεις, εκβιασμούς και σεξουαλικό εκβιασμό (sextortion).

Μερικές φορές το θύμα βρίσκει το περιεχόμενο μόνο του, μερικές φορές το ειδοποιεί κάποιος άλλος και μερικές φορές ο κακόβουλος δράστης επικοινωνεί μαζί του.

Αυτό που συμβαίνει στη συνέχεια είναι ένα από τα εξής δύο πράγματα:

Ο κακόβουλος δράστης απαιτεί να του δώσετε:

 • χρήματα απειλώντας ότι θα μοιραστεί το περιεχόμενο με φίλους και συγγενείς.
 • ή/και γνήσιες φωτογραφίες ή βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου.

Στην τελευταία περίπτωση μπορεί να έχουμε σεξουαλικό εκβιασμό (sextortion), μια μορφή εκβιασμού όπου ο δράστης της απειλής εξαπατά ή εξαναγκάζει το θύμα να μοιραστεί σεξουαλικό περιεχόμενο και στη συνέχεια απειλεί να το δημοσιοποιήσει, εκτός αν το θύμα πληρώσει ή στείλει περισσότερες φωτογραφίες/βίντεο. «Πρόκειται για άλλη μια ταχέως αναπτυσσόμενη τάση για την οποία το FBI αναγκάστηκε να εκδώσει προειδοποιήσεις κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους» προειδοποιεί ο ειδικός της ESET.

Συνήθως στις περιπτώσεις sextortion, το θύμα γίνεται φίλος στο διαδίκτυο με ένα άτομο που προσποιείται ότι είναι κάποιος άλλος. Ο απατεώνας ξεγελά το θύμα, μέχρι να καταφέρει να λάβει τις αποκαλυπτικές φωτογραφίες/βίντεο. Στην περίπτωση του εκβιασμού με τη βοήθεια deepfake, οι ψεύτικες εικόνες είναι το μέσο με το οποίο τα θύματα εκβιάζονται – δε χρειάζεται να είστε φίλοι στα κοινωνικά μέσα.

Σε μια σχετική σημείωση, ορισμένοι εγκληματίες διαπράττουν απάτες sextortion που περιλαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα οποία ισχυρίζονται ότι έχουν εγκαταστήσει κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή του θύματος, το οποίο υποτίθεται ότι τους επέτρεψε να καταγράψουν το άτομο να παρακολουθεί πορνογραφικό περιεχόμενο. Περιλαμβάνουν προσωπικά στοιχεία, όπως έναν παλιό κωδικό πρόσβασης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέκτησαν από μια παλιά παραβίαση δεδομένων, προκειμένου να κάνουν την απειλή - που σχεδόν πάντα είναι κενή - να φαίνεται πιο ρεαλιστική. Το φαινόμενο των ηλεκτρονικών μηνυμάτων απάτης σεξουαλικού εκβιασμού προέκυψε από την αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού για την απάτη sextortion.

Το πρόβλημα με τα deepfakes

Τα Deepfakes δημιουργούνται με τη χρήση νευρωνικών δικτύων (neural networks), τα οποία επιτρέπουν στους χρήστες να πλαστογραφούν αποτελεσματικά την εμφάνιση ή τον ήχο ενός ατόμου. Στην περίπτωση του οπτικού περιεχομένου, εκπαιδεύονται να λαμβάνουν εισερχόμενο βίντεο, να το συμπιέζουν μέσω ενός κωδικοποιητή και στη συνέχεια να το αναδομούν με έναν αποκωδικοποιητή. Αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αποτελεσματική μεταφορά του προσώπου ενός στόχου στο σώμα κάποιου άλλου, και να τον βάλει να μιμηθεί τις ίδιες κινήσεις του προσώπου του τελευταίου.

Η τεχνολογία υπάρχει εδώ και καιρό. Ένα παράδειγμα ήταν ένα viral βίντεο με τον Τομ Κρουζ να παίζει γκολφ, να κάνει μαγικά και να τρώει γλειφιτζούρια, και συγκέντρωσε εκατομμύρια προβολές πριν αφαιρεθεί. Η τεχνολογία έχει, βέβαια, χρησιμοποιηθεί και για την εισαγωγή των προσώπων διασημοτήτων και άλλων ανθρώπων σε άσεμνα βίντεο.

Τα κακά νέα είναι ότι η τεχνολογία γίνεται όλο και πιο εύκολα διαθέσιμη στον καθένα και ωριμάζει σε σημείο που οι αρχάριοι μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν με αρκετά πειστικά αποτελέσματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το FBI (και όχι μόνο) ανησυχεί.

Πως να μην πέσετε θύμα των deepfakes

Μόλις κυκλοφορήσει ένα τέτοιο συνθετικό περιεχόμενο, τα θύματα μπορεί να αντιμετωπίσουν «σημαντικές προκλήσεις για την αποτροπή της αναπαραγωγής του παραποιημένου περιεχομένου ή την απομάκρυνσή του στο διαδίκτυο». Αυτό μπορεί να είναι πιο δύσκολο στις ΗΠΑ απ' ό,τι στην ΕΕ, όπου οι κανόνες του GDPR σχετικά με το «δικαίωμα στη διαγραφή» επιβάλλουν στους παρόχους υπηρεσιών να κατεβάζουν συγκεκριμένο περιεχόμενο κατόπιν αιτήματος του ατόμου. Ωστόσο, ακόμη και έτσι, πρόκειται για μια οδυνηρή εμπειρία για τους γονείς ή τα παιδιά.

Στον ψηφιακό κόσμο που είναι πάντα σε κίνηση και πρέπει να μοιράζεται περιεχόμενο, πολλοί από εμάς πατάμε το κουμπί της δημοσίευσης και δημιουργούμε ένα βουνό από προσωπικά βίντεο και φωτογραφίες που βρίσκονται σε όλο το διαδίκτυο. Αυτά είναι αρκετά αθώα, αλλά δυστυχώς, πολλές από αυτές τις εικόνες και τα βίντεο είναι εύκολα διαθέσιμα για να τα δει ο καθένας. Αυτοί που έχουν κακόβουλες προθέσεις φαίνεται να βρίσκουν πάντα έναν τρόπο να χρησιμοποιούν αυτά τα στοιχεία και τη διαθέσιμη τεχνολογία για κακό σκοπό. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται πολλά deepfakes, καθώς, αυτές τις μέρες, όποιος θέλει μπορεί να δημιουργήσει τέτοιο περιεχόμενο.

Καλύτερα να προλάβετε την τάση τώρα, για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανή ζημιά σε εσάς και την οικογένειά σας. «Εξετάστε τα παρακάτω βήματα για να μειώσετε τον κίνδυνο να πέσετε θύμα deepfake εξαρχής και να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανές επιπτώσεις αν συμβεί το χειρότερο σενάριο» προτείνει ο Muncaster από την ESET:

Για εσάς

 • Σκεφτείτε πολύ καλά πριν δημοσιεύετε φωτογραφίες, βίντεο και άλλο περιεχόμενο. Το πιο αθώο περιεχόμενο θα μπορούσε θεωρητικά να χρησιμοποιηθεί από κακόβουλους δρώντες χωρίς τη συγκατάθεσή σας για να μετατραπεί σε deepfake.
 • Ενημερωθείτε για τις ρυθμίσεις απορρήτου στους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι λογικό να κάνετε τα προφίλ και τις λίστες φίλων ιδιωτικές, ώστε οι φωτογραφίες και τα βίντεο να κοινοποιούνται μόνο σε όσους γνωρίζετε.
 • Να είστε πάντα προσεκτικοί όταν δέχεστε αιτήματα φιλίας από άτομα που δεν γνωρίζετε.
 • Ποτέ μην στέλνετε περιεχόμενο σε άτομα που δεν γνωρίζετε. Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι σε άτομα που ασκούν πίεση για να δουν συγκεκριμένο περιεχόμενο.
 • Να είστε επιφυλακτικοί με «φίλους» που αρχίζουν να συμπεριφέρονται ασυνήθιστα στο διαδίκτυο. Ο λογαριασμός τους μπορεί να έχει παραβιαστεί και να έχει χρησιμοποιηθεί για να αποσπάσει περιεχόμενο και άλλες πληροφορίες.
 • Χρησιμοποιείτε πάντα σύνθετους, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης και έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA) για να προστατέψετε τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 • Πραγματοποιείτε τακτικές αναζητήσεις για τον εαυτό σας στο διαδίκτυο για να εντοπίζετε τυχόν προσωπικές πληροφορίες ή περιεχόμενο βίντεο/φωτογραφιών που είναι διαθέσιμο δημόσια.
 • Εξετάστε το ενδεχόμενο αντίστροφης αναζήτησης εικόνων για να βρείτε τυχόν φωτογραφίες ή βίντεο που έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο χωρίς να το γνωρίζετε.
 • Μην στέλνετε ποτέ χρήματα ή φωτογραφίες/video σε άγνωστα άτομα. Το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να σας ζητήσουν περισσότερα.
 • Αναφέρετε οποιαδήποτε δραστηριότητα εκβιασμού στην αστυνομία και στην αντίστοιχη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.
 • Αναφέρετε το περιεχόμενο deepfake στην/στις πλατφόρμα/ες στην/στις οποία/ες δημοσιεύτηκε.

Για τους γονείς

 • Πραγματοποιήστε τακτικές διαδικτυακές αναζητήσεις για τα παιδιά σας για να εντοπίσετε πόσες προσωπικές πληροφορίες και περιεχόμενο είναι δημόσια διαθέσιμα στο διαδίκτυο.
 • Παρακολουθήστε την ηλεκτρονική δραστηριότητα των παιδιών σας, σε λογικά πλαίσια, και συζητήστε μαζί τους τους κινδύνους που σχετίζονται με την κοινοποίηση προσωπικού περιεχομένου.
 • Σκεφτείτε διπλά τη δημοσίευση περιεχομένου των παιδιών σας στο οποίο είναι ορατά τα πρόσωπά τους.

Η φθηνή τεχνολογία deepfake θα συνεχίσει να βελτιώνεται «εκδημοκρατίζοντας» τον εκβιασμό και την παρενόχληση. Ίσως είναι το τίμημα που πληρώνουμε για ένα ανοιχτό διαδίκτυο. Αλλά, ενεργώντας πιο προσεκτικά μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες να συμβεί κάτι κακό.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Techgear Team
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΣΧΟΛΙΑ
read more

Νέοι ψηφιακοί κίνδυνοι: 5 νέες τάσεις που πρέπει να γνωρίζετε

28 Σεπτεμβρίου 2023 Techgear Team

Η επιβολή του νόμου είναι ένα σημαντικό κομμάτι του πάζλ στη μάχη κατά των εγκληματιών του ψηφιακού κόσμου. Ένα άλλο κομμάτι είναι οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις, που μπορούν - και πρέπει - να συνεχίσουν να...

«Μάθε πού Ψηφίζεις»: Σε λειτουργία από σήμερα η ψηφιακή πλατφόρμα

27 Σεπτεμβρίου 2023 Techgear Team

Σε λειτουργία τέθηκε την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου η ψηφιακή πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://mpp.ypes.gov.gr/ ενόψει των Αυτοδιοικητικών Εκλογών της 8ης ...

Η WatchGuard εξαγοράζει τη CyGlass

27 Σεπτεμβρίου 2023 Techgear Team

Η WatchGuard Technologies, παγκόσμιος ηγέτης στην ενοποιημένη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ανακοίνωσε την εξαγορά της CyGlass Technology Services, κορυφαίου παρόχου λύσεων ανίχνευσης και απόκρισης απειλών με ...

Πώς να προστατεύσετε το εμπορικό σας σήμα από απειλές στο διαδίκτυο

26 Σεπτεμβρίου 2023 Techgear Team

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Kaspersky για το spam και το phishing το 2022, οι ιστοσελίδες που παριστάνουν υπηρεσίες delivery είχαν το υψηλότερο ποσοστό κλικ σε συνδέσμους phishing (27,38%) που ...

TikTok: Ξεκίνησε δοκιμές εμφάνισης αποτελεσμάτων αναζήτησης από το Google Search

22 Σεπτεμβρίου 2023 Christos Elpidis

Όπως συνέβαινε κάποτε με το Facebook, έτσι και τώρα η ιστορία επαναλαμβάνεται με το TikTok, από την άποψη ότι πολύς κόσμος το χρησιμοποιεί και ως μηχανή αναζήτησης για τα θέματα που τον ενδιαφέρουν. Γι’ αυτό ...

Η Trend Micro συνεργάζεται με την INTERPOL για την εξάρθρωση επιχείρησης phising

21 Σεπτεμβρίου 2023 Techgear Team

Η Trend Micro ανακοινώνει ότι η στενή συνεργασία της με την Διεθνή Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας, γνωστή ως INTERPOL, οδήγησε σε ακόμη μια σημαντική νίκη, μετά την εξάρθρωση επιχείρησης με λειτουργία ...

Google Bard: Ενσωματώνεται στα Maps, YouTube, Drive, Docs, Flights και Gmail

19 Σεπτεμβρίου 2023 Christos Elpidis

Η Google επεκτείνει την λειτουργικότητα του AI εργαλείου Google Bard σε περισσότερες υπηρεσίες της, καθώς οι χρήστες θα μπορούν να το ενεργοποιήσουν στα Gmail, Docs, Maps, YouTube, Google Flights και Drive ...

ΑΑΔΕ: Νέο μνημόνιο συνεργασίας με τις ψηφιακές πλατφόρμες Airbnb, Booking και Expedia Group/VRBO

19 Σεπτεμβρίου 2023 Techgear Team

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σε συνεχή εποικοδομητικό διάλογο με τις δημοφιλείς πλατφόρμες Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Airbnb, Booking.com και Expedia Group/VRBO, υπέγραψε επικαιροποιημένο Μνημόνιο Συνεργασίας....

Τι αναζήτησαν τα παιδιά στο διαδίκτυο φέτος το καλοκαίρι

19 Σεπτεμβρίου 2023 Techgear Team

Μια νέα μελέτη του Kaspersky Safe Kids ανέδειξε το περιεχόμενο του YouTube που επικράτησε στις προτιμήσεις των παιδιών κατά το διάστημα Ιούνιος - Αύγουστος 2023. Η σειρά κινουμένων σχεδίων Skibidi Toilet ...

Στην Ελλάδα ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πειρατείας ζωντανών αθλητικών διοργανώσεων

19 Σεπτεμβρίου 2023 Techgear Team

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) αποκαλύπτεται ότι η ψηφιακή πειρατεία αυξήθηκε κατά 3,3 % το 2022. Η αύξηση συνδέεται σε μεγάλο ...

Loader
please wait
techgear_icon