10 Χρόνια Xbox: Ξεκίνησε σαν έκπληξη και έγινε επανάσταση...

Στις 15 Νοεμβρίου του 2001, η Microsoft κυκλοφόρησε την πρώτη παιχνιδοκονσόλα της στην Αμερική, με σκοπό να ανταγωνιστεί τα Sony PlayStation 2, Sega Dreamcast και Nintendo GameCube.

Δέκα χρόνια πριν, η επιτυχία του Xbox κάθε άλλο παρά σίγουρη ήταν. Με τη Microsoft να έχει ελάχιστη εμπειρία σε θέματα παιχνιδιών, λίγοι ήταν αυτοί που πίστεψαν ότι θα μπορούσε στην πραγματικότητα να απειλήσει το Playstation. Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε, η εταιρεία έκρυβε μερικούς άσους στο μανίκι της...

Ο πρώτος ήταν η απόκτηση της ομάδας developers Bungie, που της εξασφάλισε το "Halo: Combat Evolved", ένα παιχνίδι που λίγο αργότερα κατόρθωσε να γίνει συνώνυμο του Xbox. Ένα χρόνο μετά, η Microsoft κυκλοφόρησε την υπηρεσία Xbox Live φέρνοντας την online εμπειρία παιχνιδιού από τα PC -που εκείνη την εποχή γνώριζε τεράστια επιτυχία- και στις κονσόλες.

Μέχρι τις 10 Μαϊου του 2006, η Microsoft είχε πουλήσει 24 εκατομμύρια κονσόλες Xbox, εκ των οποίων τα 16 εκατομμύρια πουλήθηκαν στην Αμερική, τα 6 στην Ευρώπη και μόλις τα 2 εκατομμύρια στην Ασία. Στα τέλη του ίδιου έτους, το Xbox αποσύρθηκε από την αγορά με την εταιρεία να επικεντρώνεται στο διάδοχο του, Xbox 360. Από την πρώτη κιόλας ημέρα της κυκλοφορίας του, το Xbox 360 γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σημαντικό παράγοντα της επιτυχίας του Xbox 360 τον τελευταίο χρόνο αποτέλεσε και η καινοτόμα τεχνολογία Kinect, μετατρέποντας στην κυριολεξία το σώμα του χρήστη σε τηλεχειριστήριο. Το Kinect έκλεισε πρόσφατα ένα χρόνο ζωής, κερδίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και σημειώνοντας μεγάλες πωλήσεις. Μάλιστα, εξαιτίας της τεράστιας επιτυχίας του, η Microsoft σκοπεύει να φέρει το Kinect και στην πλατφόρμα των Windows στις αρχές του 2012.

Αυτή τη στιγμή, σε αντίθεση με τα ανταγωνιστικά Sony PS3 και Nintendo Wii, η εξαιρετικά επιτυχημένη παιχνιδοκονσόλα της Microsoft εξακολουθεί να παρουσιάζει άνοδο στις πωλήσεις. Φήμες θέλουν μάλιστα την εταιρεία να παρουσιάζει το Xbox 720, το διάδοχο του Xbox 360, στην Ε3 2012.

 

Loading