Bill Gates: Όλοι θα χρησιμοποιούσαν Windows Mobile αν δεν έτρεχε η δίκη για αντιμονοπωλιακές πρακτικές

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τη δήλωση του επικεφαλής του τμήματος Devices της Microsoft, κ. Panos Panay, ότι το Android OS είναι το κορυφαίο mobile λειτουργικό σύστημα, και μάλιστα τον περασμένο μήνα η εταιρεία αποκάλυψε το δικό της dual-screen smartphone (Microsoft Surface Duo) που θα υποστηρίζει εφαρμογές Android.

Η παραδοχή αυτή αποτελεί και ταφόπλακα για τα όνειρα αυτών που περίμεναν πως η Microsoft θα ξαναδοκιμάσει την τύχη της με ένα νέο mobile λειτουργικό σύστημα. Η παραδοχή της ήττας, ωστόσο, δεν αλλάζει την άποψη του ιδρυτή της Microsoft, κ. Bill Gates, πως θα μπορούσε να είχε κυριαρχήσει και σε αυτόν τον τομέα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Gates μίλησε στο πλαίσιο του συνεδρίου DealBook της The New York Times και ανέφερε τον λόγο της αποτυχίας.

Δεν χώρα αμφιβολία πως η δικαστική διαμάχη για θέματα μονοπωλιακών πρακτικών απασχόλησε πολύ έντονα τη Microsoft, με αποτέλεσμα να μην ασχοληθεί όσο θα έπρεπε με το δικό της mobile λειτουργικό σύστημα. Εάν είχαμε τη δυνατότητα να εστιάσουμε πραγματικά σε αυτόν τον τομέα, τώρα όλοι θα χρησιμοποιούσαν συσκευές με Windows Mobile και όχι με Android OS. Ήμασταν τόσο κοντά, αλλά ήμουν τρομερά απασχολημένος με τη δικαστική υπόθεση. Τα θαλάσσωσα λόγω αυτού του περισπασμού.

Η άγαρμπη μετάβαση της Microsoft από το Windows Mobile στο Windows Phone επέτρεψε στο Android OS να εξελιχθεί, με αποτέλεσμα η εταιρεία να χάσει μια τεράστια ευκαιρία στον τομέα του mobile. Ο κ. Gates αποκάλυψε, επίσης, πως η Microsoft είχε την ευκαιρία να τοποθετήσει το Windows Mobile σε ένα από τα σημαντικότερα μοντέλα της Motorola, αλλά άργησε και η τελευταία επέλεξε το Android OS.

Καθυστερήσαμε μόλις τρεις μήνες και δεν προλάβαμε το λανσάρισμα ενός smartphone της Motorola που θα χρησιμοποιούσε το δικό μας mobile λειτουργικό σύστημα, αλλά έτσι παίζεται το παιχνίδι. Ο κερδισμένος τα παίρνει όλα.

Πιθανότατα ο κ. Gates αναφέρεται στη σειρά Motorola Droid που κυκλοφόρησε πριν από σχεδόν 10 χρόνια και είχε σημειώσει πολύ μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ μέσα από τα δίκτυα της Verizon. Ταυτόχρονα, έφερε στη συνείδηση των καταναλωτών το Android OS και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Στο παρελθόν, ο κ. Gates είχε δηλώσει ότι η ήττα από το Android OS είναι το μεγαλύτερο λάθος που έκανε ποτέ η Microsoft. Ένα λάθος που αποτιμάται στα $400 δισ.

[via]

Loading