"Έξυπνη" πρίζα από τη Sony, αναγνωρίζει και διαχειρίζεται την κατανάλωση των ηλεκτρικών συσκευών [Videos]

Στη σημερινή εποχή έχουμε συνηθίσει να φορτίζουμε τις συσκευές μας απευθείας από τις θύρες USB ή από επαγωγικούς φορτιστές, αλλά σε κάθε περίπτωση η πηγή ενέργειας παραμένει η κλασική πρίζα, η οποία παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας δεν έχει μεταβληθεί καθόλου τις τελευταίες δεκαετίες.

Sony Smart Plug

Παρόλα αυτά, η Sony πιστεύει ότι μπορούν να γίνουν σημαντικές αλλαγές και για αυτό το λόγο ετοιμάζει μια νέα "έξυπνη" πρίζα, που εκτός από σύστημα διαχείρισης και παρακολούθησης της κατανάλωσης ρεύματος από κάθε συσκευή, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δημόσιους χώρους (αεροδρόμια, καταστήματα κλπ.) για φόρτιση των συσκευών με χρέωση.

Βέβαια, το τελευταίο δεν ακούγεται και πολύ θετικό, αλλά η ιδέα πιθανότατα δεν αφορά τόσο τη φόρτιση μικρών gadgets (ελάχιστη κατανάλωση), όσο τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών που αναμένεται ότι θα γεμίσουν τους δρόμους στο μέλλον.

Αυτό που φαίνεται πιο ενδιαφέρον είναι το σύστημα ενεργειακής διαχείρισης. Για παράδειγμα, ο χρήστης θα μπορεί να παρακολουθεί κάθε στιγμή ποιες συσκευές είναι συνδεμένες σε ποιες πρίζες και πόση ενέργεια καταναλώνουν εκείνη τη στιγμή. Ακόμη, το σύστημα ελέγχει αυτοδύναμα την κατανάλωση από συγκεκριμένες συσκευές και μπορεί να κλείσει κάποιες από τις πρίζες για να προλάβει το "κάψιμο" μιας ασφάλειας (ή σε μεγαλύτερη κλίμακα να αποτραπεί ένα blackout), επιλέγοντας αυτές που δεν έχουν μεγάλη σημασία (π.χ. μια τηλεόραση από ένα ψυγείο).


Sony Authentication Power Outlet Recognizes...

Η Sony ετοιμάζει δύο διαφορετικούς τύπου τέτοιων "έξυπνων" πριζών. Ο πρώτος τύπος διαθέτει σύστημα NFC με αποτέλεσμα να έχει τη δυνατότητα ανάγνωσης κάποιας κάρτας από κοντινή απόσταση για την ενεργοποίηση της πρίζας. Φυσικά, προς το παρόν δεν υπάρχουν ηλεκτρικές συσκευές με ενσωματωμένη κάρτα NFC, αλλά αν γίνει αποδεκτή η τεχνολογία θα βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος. Ο δεύτερος τύπος χρησιμοποιεί την τεχνολογία "RFID Over Power Line", με την πληροφορία για την ενεργοποίηση της πρίζας και την ενεργειακή διαχείριση να περνά μέσα από το καλώδιο ρεύματος. Και σε αυτή την περίπτωση, η ηλεκτρική συσκευή θα πρέπει να διαθέτουν RFID tag για την ανάγνωση της πληροφορίας.

Σίγουρα θα αργήσουμε να δούμε κάτι τέτοιο στην πράξη, καθώς ούτε η ίδια η Sony δεν έχει αποφασίσει το πότε θα την λανσάρει. Άλλωστε, στόχος της εταιρίας είναι να συζητήσει με τους υπόλοιπους κατασκευαστές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών για να έχει νόημα μια τέτοια εξέλιξη. Ελπίζουμε να γίνει πραγματικότητα πριν το 2030, όπως μας λέει το παρακάτω concept:


Concept movie - New Authentication Outlet

Loading