up_icon
Smartphones Android Reviews

Sony Xperia 10 IV Review: Καλό σαν entry-level, αλλά με mid-range τιμή

21 Σεπτεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Sony Xperia 10 IV Review: Καλό σαν entry-level, αλλά με mid-range τιμή

Η Sony έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια μια συγκεκριμένη πολιτική στο λανσάρισμα νέων smartphones, με το Xperia 1 να αποτελεί την ναυαρχίδα της, το Xperia 5 την compact έκδοση της ναυαρχίδας που σε ορισμένες περιπτώσεις (καλή ώρα το φετινό Xperia 5 IV) να προσθέτει και κάποια έξτρα στοιχεία, και το Xperia 10 να αποτελεί την mid-range πρόταση της με χαμηλότερο κόστος συγκριτικά με τα άλλα δύο, αλλά αρκετά πιο υψηλό από τις προτάσεις των ανταγωνιστών στην κατηγορία.

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν ότι η Sony δεν πτοείται από τις χαμηλές πωλήσεις στην κατηγορία των smartphones για να αλλάξει, τουλάχιστον, την τιμολογιακή πολιτική της, καθότι στο θέμα του σχεδιασμού μένει σταθερή στην δική της φιλοσοφία και επικαλείται την χρήση κορυφαίων δικών της τεχνολογιών ως στοιχείο υπεροχής απέναντι στους ανταγωνιστές. Σε κάποια πράγματα έχει απόλυτο δίκιο, αλλά ενδεχομένως θα έπρεπε να ρίξει λίγο νερό στο κρασί της για να σημειώσει και καλύτερα αποτελέσματα. Τέλοσπαντων, αυτό είναι δικό της θέμα και από τη στιγμή που την ικανοποιεί η υπάρχουσα κατάσταση, εμάς δεν μας πέφτει λόγος.

sony-xperia-10-iv-techgear-review-5.jpg

Σε αυτό το review θα ασχοληθούμε με το Xperia 10 IV, το οποίο είχαμε στα χέρια μας για περίπου δύο εβδομάδες μέσα στο καλοκαίρι και μπορούμε να μεταφέρουμε με σχετική ασφάλεια τις απόψεις μας.

Προτού περάσουμε σε κάθε ενότητα ξεχωριστά, μπορούμε να σημειώσουμε ορισμένα γενικά στοιχεία για το Xperia 10 IV. Καταρχάς διατηρεί την κλασική (για τη Sony) αναλογία οθόνης 21:9, τον σοβαρό σχεδιασμό, την στιβαρή κατασκευή που είναι και αδιαβροχοποιημένη, την μεγάλη αυτονομία, ενώ νέα προσθήκη είναι ο τηλεφακός στην πίσω κάμερα. Από εκεί και πέρα είναι ξεκάθαρο πως έχει μείνει πίσω σε αρκετούς τομείς από τους ανταγωνιστές στην mid-range κατηγορία των €450-550.

sony-xperia-10-iv-techgear-review-7.jpg

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Αν δεν είσαι ιδιαίτερα παρατηρητικός, δύσκολα θα βρεις σχεδιαστικές αλλαγές σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο της σειράς. Οκ, έχει αφαιρεθεί το ξεχωριστό κουμπί άμεσης πρόσβασης στον ψηφιακό βοηθό Google Assistant, αλλά πέραν αυτού, το μόνο που μπορείς να πεις πως άλλαξε είναι οι πιο επίπεδες πλευρές του.

Εκεί που υπάρχει αλλαγή είναι στα υλικά κατασκευής, καθώς το Sony Xperia 10 IV διαθέτει πλαστικό πίσω μέρος αντί για γυαλί, το οποίο είναι ειδικά επεξεργασμένο για να αφήνει μια premium αίσθηση ενώ οδηγεί και σε πολύ μικρότερο βάρος που φτάνει μόλις στα 161gr. Επιπλέον, είναι πιστοποιημένο στα πρωτόκολλα IP65/68 για αντοχή σε γλυκό νερό και σκόνη, κάτι που σαφέστατα ενδιαφέρει πολλούς χρήστες.

sony-xperia-10-iv-techgear-review-6.jpg

Η αναλογία 21:9 για την οθόνη μεταφράζεται σε ένα αρκετά μακρόστενο σώμα που δύσκολα μπορείς να αγγίξεις με το ένα χέρι από άκρη σ’ άκρη, παρόλα αυτά, είναι πολύ σταθερό στο κράτημα και το διακριτικό camera module στο πίσω μέρος συμβάλει στο να διατηρηθεί το πάχος σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (8.3mm) χωρίς να επηρεάζει την σταθερότητα της συσκευής όταν το ακουμπάς επάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια.

Στην δεξιά πλευρά έχουν τοποθετηθεί τα.volume buttons σχετικά ψηλά, αλλά το power button με τον ενσωματωμένο αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι σε κεντρικό σημείο για να φτάνεις φυσιολογικά όταν το κρατάς με ένα χέρι. Από τη στιγμή που μιλάμε για smartphone της Sony ξεχνάμε την οποιαδήποτε συζήτηση για notch ή οπή στην πρόσοψη, καθώς για άλλη μια φορά η εμπρόσθια κάμερα κρύβεται στο επάνω bezel της οθόνης. 

sony-xperia-10-iv-techgear-review-1.jpg

Να αναφέρουμε, επίσης, ότι τα δύο ηχεία είναι ενσωματωμένα στα περιθώρια της οθόνης, αλλά μόνο το κάτω λειτουργεί ως loudspeaker και δεν υποστηρίζεται στερεοφωνικός ήχος. Υπάρχει, ωστόσο, υποδοχή 3.5mm για να συνδέσεις ενσύρματα ακουστικά και υποστηρίζεται το πρωτόκολλο LDAC για υψηλή ποιότητα ακρόασης με συμβατά ασύρματα ακουστικά.

sony-xperia-10-iv-techgear-review-4.jpg

Οθόνη

Σχεδόν καμία αλλαγή και στην οθόνη του Sony Xperia 10 IV, με την εταιρεία να επιλέγει και πάλι OLED panel μεγέθους 6.0’’ και ανάλυσης FHD+ (2520 x 1080, 21:9) με ρυθμό ανανέωσης εικόνας 60Hz, γεγονός αρκετά απογοητευτικό για τα δεδομένα της εποχής από την στιγμή που βλέπουμε πλέον smartphones της χαμηλότερης κατηγορίας να έρχονται με υψηλότερο ρυθμό ανανέωσης εικόνας (π.χ. 90Hz ή 120Hz). Παρόλα αυτά, η Sony ενίσχυσε την φωτεινότητα για να προσφέρει μεγαλύτερη ευκρίνεια στο φως της ημέρας, τα χρώματα είναι ζωντανά και ζωηρά, ενώ συνολικά η εμπειρία θέασης είναι εξαιρετική.

Από πλευράς χρηστικότητας, η αναλογία 21:9 είναι λίγο περίεργη υπό την έννοια ότι ενδείκνυται για την παρακολούθηση ταινιών και videos, όπως και για σκρολάρισμα, αλλά δεν παύει να είναι στενή και να δυσκολεύει την γρήγορη χρήση του πληκτρολογίου, εκτός αν έχεις πολύ μικρά δάκτυλα. Προσωπικά δεν με βολεύει ούτε στα games.

sony-xperia-10-iv-techgear-review-2.jpg

Hardware - Απόδοση

Πολύ μέτριες οι επιλογές στο κομμάτι του hardware, πάντοτε κρίνοντας με βάση την τιμή του. Ο επεξεργαστής Snapdragon 695 5G δεν είναι και ό,τι πιο γρήγορο θα βρεις στην κατηγορία, κάτι που επηρεάζει τόσο τη συνολική λειτουργία, όσο και τη συνδεσιμότητα σε δίκτυα Wi-Fi και 5G. Αυτό το λέμε διότι παρατηρήσαμε μικρότερη εμβέλεια στον εντοπισμό των δικτύων σε σύγκριση με την βασική μας συσκευή.

Με το Snapdragon 695 5G SoC δεν μπορείς να έχεις απαιτήσεις για απαιτητικά games και δυστυχώς επηρεάζεται αρκετά η λειτουργία της κάμερας που την νιώθεις ένα κλικ πιο αργή απ’ ό,τι ενδεχομένως έχεις συνηθίσει. Η μνήμη RAM στα 6GB θα μπορούσε να είναι περισσότερη, αλλά ανταπεξέρχεται ικανοποιητικά στις διεργασίες που πραγματοποιείς με ένα mid-range smartphone, ενώ τα 128GB αποθηκευτικού χώρου για κάποιους είναι λίγα, για άλλους αρκετά. Υπάρχει και υποδοχή microSD για όποιον θέλει να δώσει λύση στο θέμα του αποθηκευτικού χώρου.

sony-xperia-10-iv-techgear-review-10.jpg

Για τον ήχο αναφέραμε πως δεν υποστηρίζεται stereo, αλλά τουλάχιστον τα δύο ηχεία ακούγονται δυνατά και καθαρά στις υψηλές εντάσεις. Ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων λειτουργεί αξιόπιστα και ρυθμίζεται πολύ εύκολα.

Εκεί που αριστεύει το Xperia 10 IV είναι η αυτονομία, και αυτό είναι πολύ λογικό με βάση τα όσα έχουμε αναφέρει ήδη. Βάζοντας στην κουβέντα και την μπαταρία χωρητικότητας 5000mAh, η συσκευή σου βγάζει με τεράστια άνεση μια ολόκληρη ημέρα έντονης χρήσης και για τους πιο συντηρητικούς μπορούν να βγάλουν για 2 ημέρες με μία φόρτιση. Θα θέλαμε, πάντως, κάτι καλύτερο από τα 30W της «γρήγορης» φόρτισης που προσφέρει η Sony, διότι θέλεις ένα 2ωράκι (και βάλε) για το 0-100%. Να σημειωθεί ότι στο πακέτο δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε φορτιστής, ούτε καλώδιο φόρτισης.

sony-xperia-10-iv-techgear-review-9.jpg

Λογισμικό

Στα θετικά του Sony Xperia 10 IV είναι το γεγονός ότι θα λάβει 2 μεγάλες αναβαθμίσεις του Android OS και τρία χρόνια ενημερώσεις ασφαλείας. Κυκλοφορεί με την έκδοση Android 12, άρα θα φτάσει μέχρι και το Android 14 του 2024. Το περιβάλλον χρήσης είναι αρκετά καθαρό και γρήγορο, με τη Sony να ρωτά τους χρήστες στο αρχικό setup αν θέλουν τις προεγκατεστημένες εφαρμογές, και γενικότερα η εμπειρία χρήσης θυμίζει αρκετά τις stock Android εκδόσεις.

sony-xperia-10-iv-techgear-review-3.jpg

Κάμερες

Ονομαστικά δεν μπορείς να μην μείνεις ικανοποιημένος από το setup που επέλεξε η Sony, καθώς προσφέρει στον χρήστη κύριο αισθητήρα 12MP f/1.8, δεύτερο αισθητήρα 8MP f/2.2 ultrawide και τρίτο αισθητήρα 8MP f/2.2 telephoto (2x οπτικό zoom), με τον τελευταίο να αποτελεί μια ενδιαφέρουσα προσθήκη για mid-range smartphone, μιας και οι περισσότεροι κατασκευαστές επιλέγουν depth ή macro αισθητήρες για να συμπληρώσουν την τριάδα ή την τετράδα.

Υπάρχουν, όμως, σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την συνολική απόδοση της κάμερας. Καταρχάς, οι αισθητήρες είναι μικροί σε μέγεθος με αποτέλεσμα η απόδοση τους σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού να είναι οριακά αποδεκτή. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα, ωστόσο, συνδέεται άμεσα με την επιλογή ενός τόσο μέτριου επεξεργαστή που θέτει συγκεκριμένα όρια στις λήψεις και, το κυριότερο, οδηγεί πολύ πολύ γρήγορα σε υπερθέρμανση του Xperia 10 IV. Για παράδειγμα, ξεχάστε το video (ανάλυση μόλις 1080p) ακόμα και σε καλές συνθήκες, διότι σχεδόν άμεσα ανεβαίνει πολύ η θερμοκρασία και εμφανίζεται ειδοποίηση πως η συσκευή είναι αρκετά ζεστή!

Παρόλα αυτά, οι λήψεις με τον κύριο αισθητήρα είναι αρκετά αξιοπρεπείς στο φως της ημέρας διατηρώντας σε καλό βαθμό την αληθοφάνεια των χρωμάτων και των σκιών. Αρκετά καλή είναι και η λειτουργία του τηλεφακού, ο οποίος και στο ψηφιακό zoom αποδίδει μάλλον καλύτερα από τον κύριο αισθητήρα, ενώ ο ultrawide προορίζεται αποκλειστικά για χρήση σε ιδανικές συνθήκες φωτισμού και φυσικά σε εξωτερικούς χώρους.

sony-xperia-10-iv-techgear-review.jpg

Όσο μειώνεται ο διαθέσιμος φωτισμός, τόσο χειροτερεύει η κατάσταση για όλους τους αισθητήρες, απλά με τον κύριο αισθητήρα ίσως καταφέρεις να λήψη που να αξίζει. Το Night mode βοηθά κάπως την κατάσταση, χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο συγκριτικά με άλλες συσκευές της κατηγορίας.

Σε ό,τι αφορά την εμπρόσθια κάμερα 8MP f/2.0, πρόκειται για άλλη μία μετριότητα στο σύνολο της. Τα χρώματα μοιάζουν να έχουν ξεπλυθεί και το portrait mode μοιάζει να φωτίζει το περίγραμμα του αντικειμένου σαν να έχεις κάνει κολάζ. Είναι πραγματικά κρίμα να βλέπεις κάτι τέτοιο σε mid-range smartphone της εποχής μας και μας προκαλεί εντύπωση η πολιτική της Sony από τη στιγμή που είναι κυρίαρχη στον τομέα του mobile imaging με τους αισθητήρες της.

Επίλογος

Όλα έχουν να κάνουν με την τιμή που ζητάς για ένα προϊόν. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, το Sony Xperia 10 IV δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να κοστίζει τόσο γιατί ο ανταγωνισμός είναι πολύ μπροστά σε αυτήν την κατηγορία. Εάν η Sony αποφάσιζε να τοποθετηθεί με αυτό το μοντέλο στην entry-level κατηγορία (περίπου στα €250) τότε θα κάναμε μια εντελώς διαφορετική κουβέντα.

Sony Xperia 10 IV - Τεχνικά Χαρακτηριστικά

 • Οθόνη 6.0’’ OLED FHD+ (2520 x 1080, 21:9) με επικάλυψη Gorilla Glass Victus
 • Επεξεργαστής Qualcomm Snapdragon 695 5G
 • Μνήμη RAM 6GB
 • Αποθηκευτικός χώρος 128GB (επέκταση με microSD
 • Τριπλή κάμερα 12MP f/1.8 OIS + 8MP f/2.2 ultrawide 120º + 8MP f/2.2 telephoto (2x οπτικό zoom)
 • Εμπρόσθια κάμερα 8MP f/2.0
 • Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πλάι
 • WiFi 5, Bluetooth 5.1, GPS, NFC, 5G
 • Λειτουργικό σύστημα Android 12
 • Μπαταρία 5000mAh
 • Υποδοχές USB-C, 3.5mm για ακουστικά
 • Διαστάσεις 153 x 67 x 8.3mm
 • Βάρος 161gr
 • Κατασκευή πιστοποιημένη στα πρωτόκολλα IP65/68 για προστασία από νερό και σκόνη

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Christos Elpidis

Το ταξίδι ξεκίνησε από έναν Atari ST 520 στα '80s για μια μακρά περίοδο καψίματος στο gaming με το Kick Off 2 (αν είχε eSports τότε θα ήμουν εκατομμυριούχος...) και τα κλασικά adventures. Μετά ήρθαν τα PCs, το Internet, τα MP3s, τα Mac, τα κινητά, τα smartphones και όλα τα μαραφέτια που ορίζουν την καθημερινότητα μας σήμερα.

Για όλα αυτά τα λέμε τα τελευταία 10+ χρόνια μέσα από το Techgear.gr! Θα με βρείτε σε Twitter, Instagram και φυσικά στη Darkpony Digital!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΣΧΟΛΙΑ
read more

Motorola RAZR 40 / 40 Ultra: Τα νέα clamshell foldables της εταιρείας

02 Ιουνίου 2023 Christos Elpidis

Η Motorola όχι μόνο δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από την κατηγορία των foldables, αλλά προχώρησε στην επίσημη παρουσίαση των Motorola RAZR 40 και 40 Ultra φιλοδοξώντας να κυριαρχήσει συγκεκριμένα στον clamshell ...

Προσφορές vivo για το καλοκαίρι με το vivo X90 Pro σε τιμή πρόκληση

01 Ιουνίου 2023 Techgear Team

Καλοκαίρι σημαίνει χαρούμενες στιγμές και η vivo φροντίζει να απογειώσεις στο έπακρο κάθε μια από αυτές, χαρίζοντάς σου τρία από τα Top Φωτογραφικά Smartphones σε Προσφορές που ανεβάζουν την διάθεση και την ...

Moto G Stylus 5G: Επίσημα ένα από τα πρώτα smartphones με Snapdragon 6 Gen1

30 Μαΐου 2023 Christos Elpidis

Η Motorola (Lenovo) ανακοίνωσε επίσημα το τρίτης γενιάς Moto G Stylus 5G, το οποίο όπως υποδηλώνει η ονομασία του περιλαμβάνει γραφίδα, αν και δεν θα πρέπει να περιμένετε την λειτουργικότητα που προσφέρει π.χ. ...

Redmi Note 12T Pro: Επίσημα με αξιόλογα specs και πολύ προσιτή τιμή

30 Μαΐου 2023 Christos Elpidis

Ακόμη ένα νέο μέλος προστέθηκε στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σειρά Redmi Note 12, με τη Xiaomi να ανακοινώνει επίσημα το Redmi Note 12T Pro στην Κίνα με τιμή εκκίνησης κοντά στα €200. Παρά την πολύ χαμηλή τιμή ...

HONOR 90 Pro και HONOR 90, οι νέες ναυαρχίδες της εταιρείας με πολύ προσιτές τιμές

30 Μαΐου 2023 Christos Elpidis

Η HONOR παρουσίασε επίσημα στην Κίνα τα νέα HONOR 90 και HONOR 90 Pro, δύο ναυαρχίδες που ξεχωρίζουν για την εντυπωσιακή κατασκευή σε ορισμένες αποχρώσεις τους, τις τριπλές κάμερες με κύριο αισθητήρα 200MP και ...

Redmi Note 12S: Διαθέσιμο και στην Ελλάδα στα €299,9

26 Μαΐου 2023 Techgear Team

Η οικογένεια των Redmi Note 12 μεγαλώνει και υποδέχεται το νέο Redmi Note 12S, μια συσκευή 4G με κορυφαία κάμερα, δυνατές επιδόσεις και μεγάλη αυτονομία. Το λανσάρισμα της νέας συσκευής έγινε στις 25 Μαΐου και...

POCO F5 και POCO F5 Pro κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά

25 Μαΐου 2023 Techgear Team

Η POCO συνεχίζει να κινείται σε ρυθμούς υψηλών επιδόσεων με την κυκλοφορία των POCO F5 Pro και POCO F5 στην ελληνική αγορά, από 25 Μαΐου. Ακολουθώντας το δυνατό προφίλ της, η σειρά F5 έρχεται με 2 μοντέλα και 2...

HUAWEI Mate X3: Ανοίγει το δρόμο για τη νέα εποχή στα foldable smartphones

24 Μαΐου 2023 Techgear Team

Η HUAWEI λάνσαρε στην Ελλάδα το νέο HUAWEI Mate X3 - το εξαιρετικά ελαφρύ και λεπτό, quad-curve, αναδιπλούμενο smartphone με μεγάλη οθόνη. Το HUAWEI Mate X3 έχει αναβαθμιστεί σε όλα τα μέτωπα – όπως οι ...

HTC U23 Pro: Επίσημα το νέο mid-range smartphone της εταιρείας

22 Μαΐου 2023 Christos Elpidis

Η επιστροφή της HTC στην κατηγορία των smartphones επισημοποιήθηκε, καθώς η εταιρεία από την Ταϊβάν προχώρησε στην ανακοίνωση του HTC U23 Pro. Πρόκειται για ένα mid-range smartphone με προεγκατεστημένη την ...

Pixel 8 Pro: Διέρρευσε video που αποκαλύπτει μια απρόσμενη λειτουργία

18 Μαΐου 2023 Christos Elpidis

Ακόμα δεν καταλάγιασε ο θόρυβος από την παρουσίαση του Pixel 7a και ήδη κάνει τον γύρο του Διαδικτύου ένα leaked video για το επόμενης γενιάς Pixel 8 Pro που λογικά θα παρουσιαστεί επίσημα τον Οκτώβριο. Το ...

Loader
please wait
techgear_icon