vivo Y33s Review: Mid-range στις επιδόσεις, entry-level στην τιμή

Εδώ και μερικές εβδομάδες η vivo έχει πραγματοποιήσει πολύ δυναμικό ξεκίνημα στην ελληνική αγορά με smartphones για κάθε τσέπη, με το vivo X80 Pro να είναι η απόλυτα ευχάριστη έκπληξη στην premium κατηγορία, το vivo V23 5G να κερδίζει πόντους στην upper mid-range και το vivo Y76 5G να προσθέτει ακόμα μία επιλογή στην καθαρά mid-range κατηγορία.

Αυτή τη φορά ήρθε η ώρα να δούμε το vivo Y33s, το οποίο κινείται μια κλίμακα πιο κάτω και μάλιστα αυτήν την περίοδο είναι διαθέσιμο στην εξαιρετική τιμή των €199,90 στο πλαίσιο των Summer Sales της εταιρείας που τρέχουν έως και τα τέλη Αυγούστου. Εμείς είχαμε την ευκαιρία να το δοκιμάσουμε για περίπου δύο εβδομάδες και αυτές είναι οι εντυπώσεις μας.

vivo-y33s-techgear-review.jpg

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Η εταιρεία μας έστειλε την σαφέστατα πιο ενδιαφέρουσα απόχρωση Midday Dream με την matte πλάτη που αντανακλά το φως σε διαφορετικό χρώμα ανάλογα με την γωνία απ’ όπου το κοιτάς. Σχεδιαστικά η vivo ακολουθεί μεν την πεπατημένη, αλλά καταφέρνει να προσδώσει μια αρκετά πιο premium αίσθηση στο χέρι σε σύγκριση με ό,τι πραγματικά είναι (πλαστικό εξολοκλήρου). Παρά το μικρό πάχος και βάρος, το vivo Y33s είναι στιβαρό στο κράτημα, άνετο στην διαχείριση με το ένα χέρι και μοιάζει αρκετά ανθεκτικό, αν και δεν είναι πιστοποιημένο επίσημα σε κάποιο σχετικό πρωτόκολλο.

vivo-y33s-techgear-review-7.jpg

Στο πίσω μέρος ξεχωρίζει στην επάνω αριστερή γωνία το ορθογώνιο camera module με τους τρεις αισθητήρες και το LED flash, το οποίο δεν προεξέχει ιδιαίτερα και γι’ αυτό μπορείς να διαχειρίζεσαι το vivo Y33s σχετικά άνετα όταν το ακουμπάς επάνω σε ένα τραπέζι ή γραφείο χωρίς να μετακινείται. Η αριστερή πλευρά είναι «καθαρή», στην δεξιά υπάρχουν τα power και volume buttons, στο επάνω μέρος ένα μικρόφωνο και η υποδοχή για κάρτες SIM και microSD, ενώ στο κάτω μέρος έχουμε ένα ηχείο, μικρόφωνο και τις υποδοχές USB-C και 3.5mm για ακουστικά.

Οι στρογγυλεμένες γωνίες βοηθούν στην εργονομία και στην φυσιολογική χρήση των volume και power buttons, μιας και στο τελευταίο κρύβεται ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων που λογικά θα χρησιμοποιείς πιο συχνά απ’ οτιδήποτε άλλο.

vivo-y33s-techgear-review-4.jpg

Αυτό που δεν μας τρέλανε ιδιαίτερα είναι η πρόσοψη, καθώς παραπέμπει σε συσκευές προηγούμενων ετών με την teardrop λύση για την εμπρόσθια κάμερα και τα αρκετά μεγάλα bezels προς όλες τις πλευρές.

vivo-y33s-techgear-review-2.jpg

Οθόνη

Η vivo προχώρησε με ένα IPS LCD panel μεγέθους 6.58’’ και ανάλυσης FHD+, το οποίο μεταφράζεται σε δύο πράγματα: είτε η εταιρεία δεν είχε πρόσβαση σε AMOLED panels, τα οποία βλέπουμε ολοένα και πιο συχνά σε αυτήν την κατηγορία, είτε πορεύτηκε με αυτό για να διατηρήσει χαμηλά την τιμή του.

Όπως και να ‘χει, η οθόνη αποδίδει πολύ ικανοποιητικά τα χρώματα και είναι ευχάριστη στην παρακολούθηση περιεχομένου ή στο casual gaming, αρκεί ο περιβάλλοντας χώρος να μην είναι πολύ φωτεινός. Γενικότερα η φωτεινότητα και η ευκρίνεια στο φως της ημέρας δεν είναι το δυνατό στοιχείο του vivo Y33s, αλλά για τα δεδομένα της κατηγορίας δεν έχουμε παράπονο.

vivo-y33s-techgear-review-6.jpg

Hardware - Απόδοση

Στο vivo Y33s έχει τοποθετηθεί octa-core επεξεργαστής MediaTek Helio G80, μια τίμια επιλογή που διεκπεραιώνει με άνεση όλες τις διεργασίες που περιμένει να εκτελέσει κανείς σε ένα lower mid-range smartphone. Τα 8GB μνήμης RAM μπορούν να επεκταθούν με επιπλέον 4GB χάριν στην λειτουργία Extended RAM για να έχεις ακόμη περισσότερη ισχύ όταν την χρειάζεσαι πραγματικά, ενώ τα 128GB αποθηκευτικού χώρου είναι αρκετά για τους χρήστες αυτής της κατηγορίας. Στα θετικά το γεγονός ότι διαθέτει και υποδοχή για κάρτα microSD για όσους δεν νιώθουν πολύ σίγουροι ότι θα τους φτάσουν τα 128GB.

Η εμπειρία χρήσης είναι ομαλή, ταχύτατη και χωρίς υπερθερμάνσεις της συσκευής σε πολύωρο σερφάρισμα, παρακολούθηση multimedia, gaming ή χρήση της κάμερας, διότι ενισχύεται σημαντικά από την τεχνολογία vivo Multi-Turbo 5.0 που προβλέπει και αποτρέπει το ενδεχόμενο περίεργης συμπεριφοράς του συστήματος με την βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης. Το vivo Y33s, πάντως, δεν προορίζεται για να τρέχει τα πιο απαιτητικά mobile games στις μέγιστες ρυθμίσεις τους, αλλά όλα τα υπόλοιπα εκτελούνται χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις.

vivo-y33s-techgear-review-8.jpg

Οι επιλογές βιομετρικού ξεκλειδώματος είναι ο γρήγορος και αξιόπιστος αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πλάι, όπως και η αναγνώριση προσώπου μέσω της εμπρόσθιας κάμερας που λειτουργεί μόνο όταν υπάρχει καλός φωτισμός στον χώρο. Ειδικά για το τελευταίο, περιμέναμε μεγαλύτερη ταχύτητα στην αναγνώριση και αυτό ίσως διορθωθεί με κάποιο μελλοντικό update.

Σε ό,τι αφορά τον ήχο, καταγράφουμε στα πλεονεκτήματα και την υποδοχή 3.5mm σε περίπτωση που κάποιος δεν διαθέτει TWS ακουστικά, ενώ το ηχείο του vivo Y33s είναι αρκετά μέτριο για να πεις ότι θα βασιστείς σε αυτό π.χ. για να παρακολουθήσεις μια ταινία.

Τέλος, σχετικά με την αυτονομία είσαι απόλυτα καλυμμένος με τα 5000mAh χωρητικότητας για να βγάλεις κάτι παραπάνω από μία ημέρα φυσιολογικής χρήσης με μία φόρτιση, αλλά θα θέλαμε σίγουρα κάτι καλύτερο σε επίπεδο ταχύτητας φόρτισης. Τα 18W που υποστηρίζει το vivo Y33s είναι ομολογουμένως πολύ λίγα για την εποχή και η πλήρης φόρτιση απαιτεί σχεδόν 2 ώρες (!) για να ολοκληρωθεί.

vivo-y33s-techgear-review-5.jpg

Κάμερες

Ανέλπιστα καλή απόδοση των καμερών του vivo Y33s για την τιμή που ζητά η εταιρεία. Προφανώς όλη η ιστορία είναι ο κύριος αισθητήρας 50MP στο πίσω μέρος, μιας και οι άλλοι δύο (2MP depth και macro) είναι καθαρά βοηθητικοί για συγκεκριμένες λήψεις (πορτραίτα και πολύ κοντινά πλάνα αντίστοιχα) με μέτρια αποτελέσματα.

Ο κύριος αισθητήρας είναι εξαιρετικός στο φως της ημέρας, αφού μας έδωσε χωρίς κόπο πολύ καθαρές φωτογραφίες γεμάτες λεπτομέρεια, σωστές αποχρώσεις και με καλή συμπεριφορά του δυναμικού εύρους, τα πορτραίτα είναι συμπαθητικά, ενώ το Night mode βοηθά αρκετά όσο μειώνεται ο φυσικός φωτισμός για να πάρεις κάτι καλύτερο. Θα μπορούσε, όμως, να λειτουργεί καλύτερα η αυτόματη εστίαση που έμοιαζε αρκετές φορές να αποπροσανατολίζεται σε όχι και τόσο δύσκολες συνθήκες.

vivo-y33s-techgear-review-10.jpg

Ο αισθητήρας της εμπρόσθιας κάμερας στα 16MP είναι ικανοποιητικός για να βγάζεις τις selfies και να πραγματοποιείς video κλήσεις χωρίς να φαίνεσαι βγαλμένος από κάμερα ασφαλείας του 1990. Όχι κάτι το ιδιαίτερο, αλλά σαφέστατα αρκετά καλύτερος σε σύγκριση με άλλα smartphones της ίδιας κατηγορίας.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα smartphone των €199,90, η απόδοση της κάμερας είναι πολύ αξιόλογη και θα λύσει τα χέρια των low budget χρηστών.

vivo-y33s-techgear-review-9.jpg

Επίλογος

Όταν κρίνουμε ένα smartphone μπαίνει πάντοτε στην κουβέντα η σχέση απόδοσης - τιμής. Στην περίπτωση του vivo Y33s η ζυγαριά ξεκάθαρα προς τα πλεονεκτήματα του, παρά στις αναμενόμενες «εκπτώσεις» που κατεβάζουν την τιμή στα €199,90.

vivo-y33s-techgear-review-1.jpg

vivo Y33s - Τεχνικά Χαρακτηριστικά

  • Οθόνη 6.58’’ IPS LCD FHD+ (2408 x 1080)
  • Επεξεργαστής octa-core MediaTek Helio G80
  • Μνήμη RAM 8GB + 4GB virtual
  • Αποθηκευτικός χώρος 128GB (επέκταση με microSD)
  • Τριπλή κάμερα 50MP f/1.8 PDAF + 2MP f/2.4 macro + 2MP f/2.4 depth
  • Εμπρόσθια κάμερα 16MP f/2.0
  • Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πλάι
  • dualSIM, WiFi 5, Bluetooth 5.0, GPS, NFC, LTE, FM radio, 4G
  • Λειτουργικό σύστημα Android 11 με FunTouch UI
  • Μπαταρία 5000mAh με φορτιστή 18W
  • Υποδοχές USB-C και 3.5mm για ακουστικά
  • Διαστάσεις 164 x 76 x 8mm
  • Βάρος 182gr
Loading