vivo Y76 5G Review: Μια νέα πρόταση στη mid-range κατηγορία

Πολύ δυναμικό το ξεκίνημα της vivo στην Ελλάδα, με την κινέζικη εταιρεία να δείχνει τα δόντια της στον ανταγωνισμό στην upper mid-range κατηγορία με το vivo V23 5G και τώρα να κοιτάζει στις χαμηλότερες κατηγορίες λανσάροντας την σειρά vivo Y Series.

Σε αυτό το review θα ασχοληθούμε με το vivo Y76 5G, ένα σαφέστατα πιο καθαρό mid-range smartphone που έρχεται με τις ανάλογες εκπτώσεις σε τεχνικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες προκειμένου η τιμή του να κινηθεί κοντά στα €300. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως έρχεται με οθόνη LCD 60Hz, επεξεργαστή MediaTek Dimensity 700 SoC και κατασκευή από πλαστικό υλικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορείς να το προσπεράσεις τόσο εύκολα.

Ας το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

vivo-y76-5g-techgear-review.jpg

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Ξεκινώντας από το μέγεθος του, με ύψος 163.8mm, πάχος 7.8mm και βάρος 175gr αντιλαμβάνεσαι άμεσα ότι πρόκειται για ένα ελαφρύ και άνετο στη χρήση smartphone. Το πάντρεμα της πλάτης με το υπόλοιπο σώμα έχει γίνει με όμορφο τρόπο για εργονομικό κράτημα, αλλά σαφέστατα το πλαστικό υλικό με το glossy φινίρισμα για την οθόνη είναι ιδιαίτερα φιλικό στις δαχτυλιές που μένουν επάνω της και ομολογουμένως δεν σου αφήνουν premium αίσθηση. Από την άλλη, όμως, η πλάτη είναι αρκετά εντυπωσιακή και χάριν στο matte φινίρισμα παραμένει καθαρή, ενώ παράλληλα η σκληρότητα της σε κάνει να το αισθάνεσαι πιο ανθεκτικό απ’ ό,τι ενδεχομένως είναι. Η επεξεργασία που έχει κάνει η vivo στο πίσω μέρος δίνει και αυτό το ενδιαφέρον παιχνίδισμα με το φως ανάλογα από ποια γωνία το κοιτάς, τουλάχιστον στην έκδοση Cosmic Aurora που έχουμε στα χέρια μας. Σίγουρα το έχουμε ξαναδεί και μας αρέσει που το βλέπουμε και πάλι.

Στην πλάτη ξεχωρίζει το αρκετά μεγάλο camera module στην επάνω αριστερή γωνία, το οποίο εξέχει ελάχιστα από το υπόλοιπο σώμα με αποτέλεσμα να είναι εύκολη η διαχείριση του smartphone όταν το ακουμπάς επάνω σε ένα γραφείο ή τραπέζι χωρίς να μετακινείται. Στην πρόσοψη μας έκανε εντύπωση το γεγονός ότι η vivo πορεύτηκε με tear-drop στο επάνω μέρος της οθόνης και όχι σε κάποιο panel με οπή για την εμπρόσθια κάμερα. Είναι ένας σχεδιασμός που μας πηγαίνει μερικά χρόνια πίσω και δυστυχώς δεν ευνοεί την ύπαρξη μικρών bezels, μιας και τα τελευταία είναι αρκετά μεγάλα εν έτει 2022. Εδώ θα μπορούσε η εταιρεία να κάνει μια πιο σύγχρονη επιλογή.

vivo-y76-5g-techgear-review-4.jpg

Στις υπόλοιπες πλευρές βρίσκουμε μικρόφωνο και υποδοχή για κάρτες SIM στο επάνω μέρος, τα volume και power buttons (με ενσωματωμένο αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων) στην δεξιά πλευρά σε σωστό ύψος για φυσιολογική πρόσβαση όταν πιάνεις τη συσκευή στα χέρια σου, και στο κάτω μέρος έχουμε υποδοχή USB-C, υποδοχή 3.5mm για ακουστικά και ένα ηχείο.

vivo-y76-5g-techgear-review-1.jpg

Οθόνη

Οι αναμενόμενες εκπτώσεις που λέγαμε νωρίτερα είναι εμφανείς στην επιλογή της οθόνης, όχι μόνο στο tear-drop panel, αλλά και στις τεχνικές δυνατότητες του. Το vivo Y76 5G έρχεται με IPS LCD panel μεγέθους 6.58’’ και ανάλυσης FHD+ (2408 x 1080, 20:9 αναλογία εικόνας), το οποίο παραμένει σε ρυθμό ανανέωσης εικόνας 60Hz και με φωτεινότητα λιγότερα από 500nits λόγω των περιορισμών της τεχνολογίας. Θα μπορούσαμε να «καταπιούμε» την μειωμένη φωτεινότητα που δεν καθιστά εύκολη τη θέαση σε συνθήκες έντονου φωτισμού, αλλά τα μόλις 60Hz στη σημερινή εποχή είναι μάλλον άστοχη επιλογή, ειδικά από τη στιγμή που βρίσκεις στην αγορά smartphones των €200 με 120Hz!

Μια κλασική LCD οθόνη που προφανώς δεν μπορεί να συγκριθεί με τα OLED panels σε θέματα αναπαραγωγής χρωμάτων, αντίθεσης, γωνίας θέασης και μέγιστης φωτεινότητας. Μέσα σε έναν κλειστό χώρο (π.χ. γραφείο, σπίτι) κάνεις μια χαρά τη δουλειά σου, είτε αυτό είναι περιήγηση στο Internet και στα κοινωνικά δίκτυα, είτε gaming (με περιορισμούς), είτε παρακολούθηση ταινιών και videos, αλλά σε σενάριο χρήσης σε εξωτερικό χώρο με έντονο το φως του Ηλίου διαπιστώνεις πως πρέπει με κάποιο τρόπο να βρεις σκιά για μια χρήση πέρα από τα βασικά.

vivo-y76-5g-techgear-review-8.jpg

Hardware - Απόδοση

Οι αστοχίες στην επιλογή της οθόνης διορθώνονται αρκετά με το υπόλοιπο hardware. Οκ, ο Dimensity 700 είναι ένας mid-range επεξεργαστής, αλλά τα 8GB μνήμης RAM και τα 128GB αποθηκευτικού χώρου (επέκταση με microSD) βοηθούν σημαντικά για να έχεις μια εντελώς απρόσκοπτη χρήση του vivo Y76 5G χωρίς κολλήματα και καθυστερήσεις στις μεταβάσεις από εφαρμογή σε εφαρμογή, πάντοτε τηρουμένων των αναλογιών και των δεδομένων που μας δίνει ένα smartphone αυτής της κατηγορίας. Θα δεις άνετα την ταινία σου, θα χρησιμοποιήσεις την κάμερα για ώρα, θα παίξεις και αρκετά απαιτητικά mobile games χωρίς προβλήματα, ό,τι δηλαδή περιμένεις σε γενικές γραμμές από ένα mid-range smartphone.

Δεν έχουμε κανένα απολύτως παράπονο από τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πλάι, που όπως προαναφέραμε είναι τοποθετημένος στο σωστό ύψος, ρυθμίζεται εύκολα και ξεκλειδώνει τη συσκευή με ταχύτητα και μεγάλη αξιοπιστία. Εκεί που δεν βρήκαμε ανταπόκριση είναι στον τομέα του ήχου, καθώς η vivo τοποθέτησε ένα μονοφωνικό ηχείο στο κάτω μέρος που «χάνεται» όταν κρατάς το smartphone σε οριζόντια θέση (π.χ. για να παίξεις ένα game). Δεν υπάρχει βάθος και οι υψηλές συχνότητες καμιά φορά «τηγανίζονται» όταν ανεβάσεις την ένταση.

Στο κομμάτι του λογισμικού βρίσκουμε το FunTouch OS 12, το οποίο βασίζεται στο Android 11 και σίγουρα θα μπορούσε να είναι κάτι πιο σύγχρονο δεδομένου ότι σε περίπου 3 μήνες θα κυκλοφορήσει το Android 13. Από εκεί και πέρα, το περιβάλλον της vivo είναι αρκετά καθαρό, εύκολο στην κατανόηση και τη χρήση με όμορφα animations, ενώ προσφέρει στον χρήστη γρήγορη πρόσβαση στις λειτουργίες που ενδεχομένως θα χρησιμοποιήσει πιο συχνά και περισσότερο.

vivo-y76-5g-techgear-review-10.jpg

Εκεί που δεν μπορείς να βρεις τίποτα αρνητικό είναι ο τομέας της αυτονομίας. Παρά το γεγονός ότι η μπαταρία έχει χωρητικότητα μόλις 4100mAh, το vivo Y76 5G σου βγάζει άνετα όχι μόνο μία ημέρα, αλλά μπορεί να φτάσει και τις δύο αν είσαι συντηρητικός χρήστης. Ακόμα και αν το λιώνεις, πολύ δύσκολα θα χρειαστεί να το φορτίσεις μέσα στην ίδια ημέρα (σε φυσιολογικά σενάρια πάντα). Στο πακέτο συμπεριλαμβάνεται φορτιστής ισχύος 44W που μπορεί να είναι πίσω από τον ανταγωνισμό σε αυτήν την κατηγορία, όμως δεν παύει να είναι υπεραρκετός για τον μέσο χρήστη αφού του προσφέρει γέμισμα 0-70% μέσα σε 30 λεπτά.

vivo-y76-5g-techgear-review-5.jpg

Κάμερες

Τρεις αισθητήρες βρίσκουμε στο πίσω μέρος, αλλά πρακτικά έχουμε να κάνουμε με έναν κύριο 50MP f/1.8 που συνοδεύεται από δύο βοηθητικούς 2MP (depth + macro), ενώ στην πρόσοψη έχει τοποθετηθεί αισθητήρας 16MP f/2.0 με ευρυγώνιο φακό και . Αμφότερες οι κάμερες προσφέρουν τη δυνατότητα λήψης έως 1080p video στα 30fps, με την πίσω κάμερα να δέχεται βοήθεια από ηλεκτρονικό σύστημα σταθεροποίησης εικόνας (EIS) για αρκετά αξιοπρεπή αποτελέσματα.

vivo-y76-5g-techgear-review-3.jpg

Η αλήθεια είναι ότι είχαμε χαμηλές προσδοκίες για τις φωτογραφικές δυνατότητες του vivo Y76 5G και μας ξάφνιασε πολύ ευχάριστα, ακόμα και όταν βλέπαμε τις λήψεις μας στην μεγάλη οθόνη του υπολογιστή. Όλη η ιστορία κινείται γύρω από τον αισθητήρα 50MP που αποδίδει πραγματικά πολύ καλύτερα απ’ ό,τι περιμένεις σε συνθήκες καλού φωτισμού, με ισορροπημένη αναπαραγωγή των χρωμάτων, σωστό δυναμικό εύρος και υψηλό επίπεδο λεπτομέρειας στο κάδρο σου. Σαφώς δεν περιμένεις να δεις τα πορτραίτα και τον φωτισμό της premium κατηγορίας, αλλά δύσκολα θα βρεις συσκευές στα €300 που να το ξεπερνούν.

Όλα αυτά ισχύουν πάντα όταν μιλάμε για συνθήκες καλού φωτισμού. Όσο μειώνεται το φως, ξεκινά το δράμα που ζούμε με την πλειοψηφία των smartphones. Το Night mode κάτι πάει να κάνει, αλλά δεν περιμένεις θαύματα και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι χειρότερη η λήψη απ’ ό,τι χωρίς να το έχεις ενεργοποιήσει. Από τους άλλους δύο αισθητήρες, ο depth απλά συμμετέχει λαμβάνοντας έξτρα πληροφορίες για το βάθος πεδίου, ενώ ο macro σε βοηθά να βγάλεις κανένα λουλουδάκι από κοντά, χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο. Ίσως θα ήταν προτιμότερο να θυσιαστεί ένας από αυτούς για να τοποθετηθεί ένας ultrawide.

Επίλογος

Αρκετά ανάμεικτα τα συναισθήματα μας για το vivo Y76 5G. Ελαφριά κατασκευή με όμορφο πίσω μέρος, αλλά ξεπερασμένο design στην πρόσοψη. Μέτρια οθόνη για τη σημερινή εποχή, αλλά αρκετά δυνατό hardware για την κατηγορία και πολύ καλή αυτονομία. Ανέλπιστα καλή κάμερα, αλλά παρωχημένο λογισμικό. Μοιάζει, δηλαδή, να κάνει ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω από τον ανταγωνισμό, ανάλογα ποιον τομέα κοιτάς.

Ίσως θα έπρεπε η vivo να κινηθεί λίγο πιο χαμηλά τιμολογιακά…

vivo-y76-5g-techgear-review-9.jpg

vivo

  • Οθόνη 6.58’’ IPS LCD FHD+ (2408 x 1080, 60Hz, 20:9, 460nits φωτεινότητα)
  • Επεξεργαστής MediaTek Dimensity 700
  • Μνήμη RAM 8GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 128GB (επέκταση με microSD)
  • Τριπλή κάμερα 50MP f/1.8 + 2MP depth + 2MP macro
  • Εμπρόσθια κάμερα 16MP f/2.0
  • Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πλάι
  • WiFi 5, Bluetooth 5.1, GPS, NFC, 5G
  • Λειτουργικό σύστημα FunTouchOS 12 (Android 11)
  • Μπαταρία 4100mAh με φορτιστή 44W
  • Υποδοχές USB-C και 3.5mm για ακουστικά
  • Διαστάσεις 163.8 x 75 x 7.8mm
  • Βάρος 175gr
Loading